O tornadă a făcut haos în California. Vântul a smuls acoperişuri şi a avariat maşini

O tornadă a traversat un oraş situat în sudul Californiei, provocând pagube materiale semnificative. Vântul a smuls acoperişuri şi a avariat maşini.

23 mart. 2023, 12:18
O tornadă a făcut haos în California. Vântul a smuls acoperişuri şi a avariat maşini

Ploi torentiale, grindină şi tornade devasteaza statul american California. Zeci de case au fost luate pe sus de o tornadă, in timp ce inundatiile au făcut ravagii si au lasat fără energie electrica mii de locuinte.

Vânturile turbionare, observate de obicei pe câmpiile din centrul ţării, au străbătut Montebello, o localitate aflată la o distanţă de câţiva kilometri de Los Angeles.

„Tornada a smuls acoperişul clădirii. Toate geamurile maşinilor au fost sparte. Maşinile au fost distruse, a fost haos”, a declarat un comerciant pentru postul TV local KTLA.

Înregistrările video prezintă fragmente de acoperişuri în timp ce se învârteau deasupra clădirilor industriale din acest oraş cu peste 60.000 de locuitori.

Imaginile filmate au dezvăluit amploarea pagubelor: găuri în mai multe acoperişuri, ţevi răsucite şi sparte, maşini mutate din parcări.

Serviciul naţional de meteorologie (NWS), a declarat că investighează evenimentul, descris drept o „tornadă slabă”, precum şi o alta, care a avut loc în Carpinteria, la aproape 150 de kilometri spre vest. Aceasta din urmă „a deteriorat aproximativ 25 de locuinţe mobile”, potrivit NWS.

Citește și: Val de aer african peste Europa, 2023 aduce o secetă teribilă. Avertismentul Comisiei Europene

Estimările preliminare ale NWS indică faptul că ambele tornade au generat vânturi cu viteze de până la 140 km/h.

„Aceasta este o tornadă destul de mare comparativ cu cele normale (din California), deoarece a afectat o zonă populată, a cauzat în mod clar pagube şi, posibil, a provocat rănirea unor persoane”, a scris meteorologul Daniel Swain pe Twitter.

Tornadele s-au produs la sfârşitul unei furtuni violente, însoţită de ploi şi zăpadă, care a străbătut California şi a provocat pene de curent ce au afectat sute de mii de persoane.

Citește și: Vremea de Paşte şi Florii 2023 în România. ANM şi Accuweather au actualizat hărţile, schimbare radicală după echinocţiul de primăvară

Regiuni vaste ale acestui stat american rămân în alertă de inundaţii, iar o parte considerabilă din comitatul Tulare, unde se află Parcul Naţional Sequoia, se află încă sub ape.

Vestul Statelor Unite a cunoscut în ultimele săptămâni cantităţi record de zăpadă şi ploaie.

Furtunile recente din California sunt alimentate, ca majoritatea celorlalte survenite în acest sezon, de un „râu atmosferic”, un coridor gigantic de ploaie care transportă vaporii de apă înmagazinaţi la tropice, adesea în zona Hawaii.

Autorităţile care gestionează rezervele de apă din California estimează că, deşi rezervoarele statului sunt mult mai pline decât au fost în ultimii ani, situaţia hidrologică s-ar putea deteriora foarte repede dacă vara următoare va fi la fel de aridă ca cea din 2022.

Deşi este dificil de stabilit o legătură directă între aceste furtuni şi schimbările climatice, oamenii de ştiinţă explică în mod regulat că încălzirea globală amplifică frecvenţa şi intensitatea fenomenelor meteorologice extreme.