O unitate aeriană SMURD dotată cu elicoper a fost inaugurată la Arad

O unitate aeriană SMURD echipată cu elicopter medical a fost inaugurată, sâmbătă, la Arad, de ministrul Internelor, Traian Igaş, şi de cel al Sănătăţii, Ritli Ladislau, baza urmând să deservească şase judeţe din vestul ţării, unde se estimează că timpul de intervenţie se va reduce la o treime, informează Mediafax.

RomaniaTV.net
26 nov. 2011, 15:08
O unitate aeriană SMURD dotată cu elicoper a fost inaugurată la Arad

Noua unitate SMURD, echipată cu un elicopter EC 135, a fost inaugurată pe aeroportul din Arad, urmând să deservească judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Bihor şi Sălaj.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a spus că elicopterul provine din flota MAI, iar baza SMURD de la Arad devine operaţională de sâmbătă.

Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a declarat, la rândul său, că operatorul eclipterului va fi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, care asigură finanţarea deplasărilor aeriene, iar în viitor se are în vedere ca aparatul să intervină şi la evenimente din zona transfrontalieră cu Ungaria.

„Se eficientizează timpul de intervenţie, mai ales în zonele greu accesibile şi se degrevază şi punctul de operare de la Târgul Mureş. Vom face opt centre de operare până în 2014, ceea ce înseamnă că vom mai achiziţiona încă şase elicoptere, unul urmând să fie livrat în luna decembrie”, a spus Ritli, adăugâd că, în prezent, există patru puncte de operare aeriană SMURD, respectiv la Bucureşti, Târgu Mureş, Iaşi şi Arad.

El a spus că dotarea cu aparatură medicală a elicopterului şi a bazei aeriene de pe aeroportul din Arad a fost făcută din donaţiile populaţiei către SMURD, prin redirecţionarea a doi la sută din venit.

Aparatul de zbor va fi deservit de echipe de medici şi asistenţi din judeţele Arad, Timiş şi Bihor, care vor face de gardă în rotaţie la baza din Arad, unde au la dispoziţie inclusiv spaţii de odihnă.

Elicopterul va interveni atât la evenimente rutiere sau alte tipuri de accidente, cât şi pentru transferul pacienţilor grav bolnavi între unităţile spitaliceşti. În acest sens, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad urmează să fie amenajat un heliport.

Autorităţile estimează că elicopterul care va deservi vestul ţării va permite reducerea timpului de intervenţie la un accident la o treime, respectiv de la 60-90 de minute la 20-30 de minute.