O ursoaică prinsă într-un gard de sârmă a fost eliberată. Cum s-a desfăşurat operaţiunea de salvare. VIDEO

O ursoaică cu doi pui a fost prinsă într-un gard de sârmă în satul Ardan, judeţul Bistriţa-Năsăud. Autoritățile au intervenit la timp și au reuşit să elibereze animalul fără ca acesta să fie rănit, scrie ziardebistrita.ro.

RomaniaTV.net
12 mai 2020, 12:01
O ursoaică prinsă într-un gard de sârmă a fost eliberată. Cum s-a desfăşurat operaţiunea de salvare. VIDEO

Jandarmii au ajuns primii la faţa locului şi au izolat zona. La scurt timp, au ajuns şi reprezentanţii autoritpţilor abilitate.

Jandarmii au fost solicitați în cursul serii de luni, 11 mai, în localitatea Ardan, comuna Șieu, unde a fost semnalat faptul că o ursoaică este prinsă într-un gard de sârmă care împrejmuia o pășune. Jandarmii s-au deplasat la locul indicat, iar pentru siguranța celor prezenți, zona a fost izolată, la fața locului fiind solicitați reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniu”, a declarat Georgeta Cășvan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Bistrița-Năsăud, potrivit sursei citate.

Citeşte şi Poliţia face 18 percheziţii în 4 judeţe la persoane bănuite de tăierea de arbori din fondul naţional şi folosirea de avize false

Pentru a elibera ursoaica într-un timp cât mai scurt a fost necesară tranchilizarea acesteia, operaţiune realizată de către un medic veterinar, care a și verificat starea de sănătate a animalului. Ulterior, cei prezenţi au aşteptat ca ursoaica să-şi revină.

Pentru ca cei aflați în zonă cu animalele la pășunat să nu fie puși în pericol, autoritățile au așteptat ca ursoaica să își revină, pentru a fi sigure că nu se îndreaptă spre pășune”, a mai spus Geogeta Cășvan.

Între timp, în zonă au apărut și doi pui ai acesteia.

Operaţiunea de salvare a ursoaicei a necesitat o mobilizare serioasă de forţe. Astfel, la operaţiune au participat, pe lângă jandarmi şi medicul veterinar, și reprezentantul Fondului de Vânătoare Călimani-Șieu, primarul comunei Șieu, un paznic de vânătoare, reprezentanți ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud, un reprezentant al Agenției pentru Protecția Mediului, precum și Garda de Mediu.