CRIZĂ ÎN UCRAINA: Soldaţi ruşi controlează cele două mari aeroporturi din Crimeea/ „Este o invazie!”

Cele două mari aeroporturi din regiunea ucraineană Crimeea sunt controlate de oameni înarmaţi, în uniforme ruse, potrivit ministrului de Interne din Ucraina.

28 feb. 2014, 07:39
CRIZĂ ÎN UCRAINA: Soldaţi ruşi controlează cele două mari aeroporturi din Crimeea/ „Este o invazie!”

UPDATE 18:07 Militari în uniforme lipsite de orice semn distinctiv şi mai mulţi civili pro-ruşi continuau să patruleze vineri după-amiază în faţa aeroportului din Simferopol din peninsula rusofonă Crimeea (sudul Ucrainei), informează AFP, potrivit Agerpres.

Anterior, directorul Consiliului naţional pentru securitate şi apărare, Andrei Parubi, a declarat că ‘a fost o tentativă de ocupare a aeroporturilor din Simferopol şi Sevastopol, dar că acestea sunt acum sub controlul forţelor de securitate ucrainene’.

UPDATE 18:00 Preşedintele ucrainean destituit Viktor Ianukovici a declarat vineri, în conferinţa de presă pe care o susţine în oraşul rus Rostov-pe-Don, că intenţionează ‘să continue lupta pentru viitorul Ucrainei’, relatează AFP şi RIA Novosti, potrivit Agerpres.

‘Este timpul de a spune că intenţionez să continui lupta pentru viitorul Ucrainei împotriva acelora care încearcă să o vândă utilizând teroarea’, a afirmat Ianukovici, citat de RIA Novosti, în prima sa apariţie publică după destituirea sa acum o săptămână.

Preşedintele ucrainean destituit Viktor Ianukovici s-a pronunţat categoric, vineri, în conferinţa de presă pe care o susţine la Rostov-pe-Don (în apropiere de graniţa ucraineană), împotriva oricărui amestec militar din partea Rusiei în Ucraina, apreciind în acelaşi timp că Moscova nu trebuie să stea deoparte faţă de problemele Ucrainei.

UPDATE 14:55: Aeroporturile din Crimeea, peninsulă în sudul Ucrainei unde patrulează grupuri înarmate pro-ruse, sunt din nou sub controlul autorităţilor centrale ucrainene, a declarat vineri la Kiev directorul Consiliului naţional pentru securitate şi apărare, Andrei Parubi.

„A fost o tentativă de ocupare a aeroporturilor din Simferopol şi Sevastopol, dar ele sunt acum sub controlul forţelor de securitate ucrainene”, a precizat responsabilul ucrainean, citat de AFP.

UPDATE 14:30: Mai mult de 10 elicoptere militare ruseşti au trecut vineri din Rusia în spaţiul aerian ucrainean deasupra Peninsulei Crimeea, a anunţat serviciul de frontieră ucrainean, relatează Reuters.

UPDATE 10:53 : Flota militară rusă din Marea Neagră transmite că militarii ruşi nu iau parte la blocarea aeroportului din Sevastopol, potrivit Interfax. Martorii spun că circa 300 de oameni înarmaţi blochează drumul care duce către aeroport.


UPDATE: Ministrul ucrainean de Interne acuză forţele ruseşti de „invazie”: „Consider ceea ce se întâmplă drept o invazie armată şi o ocupaţie”, scrie el pe pagina sa de Facebook.

Autoritățile ruse recunosc că vehiculele blindate observate în Crimeea aparțin Federației Ruse. Într-un comentariu al Ministerul rus de Externe se spune că deplasarea blindatelor aparținând flotei Mării Negre se conformează acordurilor bilaterale, transmite UNIMEDIA.

„Deplasarea unităților individuale a vehiculelor blindate aparținând flotei Mării Negre a avut loc în conformitate cu acordurile de bază și nu a avut nevoie de aprobare a părții ucrainene”, se spune în comentariu.

De cealaltă parte, autoritățile ucrainene susțin că în conformitate cu Acordul dintre Federația Rusă și Ucraina cu privire la dislocarea Flotei Mării Negre a Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei, Flota Mării Negre trebuie să își coordoneze circulația vehiculelor militare cu partea ucraineană.

Bărbaţii din aeroportul din Sevastopol ar fi militari ruşi, potrivit lui Arsen Avakov, însă nu se ştie cine sunt persoanele înarmate din aeroportul Simferopol, potrivit BBC News. Arsen Avakov spune că prezenţa lor este o „invazie înarmată”.

Joi, oameni înarmaţi care susţin Rusia au intrat în parlamentul din Crimea, singura regiune din Ucraina unde se află o majoritate de ruşi.

Potrivit agenţiei de presă Interfax, aproximativ 10 camioane şi mai multe transportoare blindate (TAB-uri) s-au apropiat joi noaptea, în jurul orei locale 23:00, de aeroportul din Simferopol (capitala republicii autonome Crimeea), însoţite de poliţia militară rutieră şi soldaţi ruşi cu căşti de protecţie şi veste antiglonţ.

Agenţia de presă menţionată scrie că a aflat dintr-o”‘sursă militară competentă” din Sevastopol, unde este dislocată baza navală rusă, că aceştia au sosit pentru a preveni ‘venirea unor combatanţi’.

Militarii, care au luat poziţie în perimetrul aeroportului, au desfăşurat un transportor de comunicaţii şi dau impresia că se află în aşteptarea unui ordin.

Joi seara, câteva maşini cu persoane civile înarmate s-au apropiat de garnizoana militară din Liubimovka, nu departe de aeroport, însă au plecat după scurt timp.

Ministrul ucrainean de interne, Arsen Avakov, a condamnat vineri ocuparea aeroportului de către militari, conform Reuters.

Şeful Statului Major, comandantul şef al armatei ucrainene, amiralul Iuri Iliun, a fost internat joi seara în spitalul militar din Sevastopol, mai scrie Interfax-Ukraina.

Potrivit AFP, persoane în uniforme, cu Kalaşnikov în mâini, – militanţi proruşi – patrulează în afara aeroportului din Simferopol, decişi să captureze eventuali naţionalişti ucraineni care ar căuta să vină în capitala acestei republici autonome, zdruncinată de tensiuni separatiste.