Drapelul RUSIEI, pe clădirile OFICIALE din Crimeea: Un comando OCUPĂ sediile GUVERNULUI şi PARLAMENTULUI

Persoane înarmate au preluat controlul, în noaptea de miercuri spre joi, asupra clădirii legislativului şi al cabinetului de miniştri din Crimeea, regiune cu o populaţie majoritar rusofonă, a anunţat preşedintele Mejlisului etnicilor tătari din Crimeea, Refat Ciubarov, pe pagina sa de Facebook, informează Interfax, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
27 feb. 2014, 07:12
Drapelul RUSIEI, pe clădirile OFICIALE din Crimeea: Un comando OCUPĂ sediile GUVERNULUI şi PARLAMENTULUI

Un comando de aproximativ 30 de persoane înarmate, în uniforme fără însemne distinctive, a ocupat joi dimineaţă, în jurul orei locale 04:30, clădirile parlamentului şi cabinetului de miniştri din Simferopol, capitala republicii autonome rusofone Crimeea, zguduită de tensiuni separatiste, şi au ridicat drapele ruseşti, relatează Interfax, Unian şi AFP.

Premierul Crimeii, Anatoli Mohiliov, a confirmat pentru AFP că unele clădiri oficiale au fost ocupate de persoane înarmate. Indivizi cu „arme moderne” au sosit în cursul nopţii, a adăugat el, informează Agerpres.

Drapelul rus flutura joi dimineaţă deasupra clădirilor parlamentului şi executivului din Crimeea.

„Am fost sunat în urmă cu 20 de minute….Mi s-a spus că sediul Radei Supreme a Crimeii (parlamentul local) şi al guvernului a fost ocupat de persoane înarmate în uniforme fără semne de distincţie. Ei nu au avansat încă nicio cerinţă”, scrie Refat Ciubarov în postarea de pe Facebook.

Deputatul Andrei Sencenko, din partea partidului Batkivşcina (Patria), a declarat, la rândul său, că forţele de ordine încearcă să afle cine sunt acele persoane şi care este mobilul acţiunilor lor. Forţele de securitate ucrainene nu au confirmat încă faptul capturării clădirilor publice din Crimeea.

Între timp, după cum au relatat canale media ucrainene, un purtător de cuvânt al legislativului din Crimeea a declarat că persoane neidentificate au pătruns în clădire, au neutralizat paza şi au ocupat imobilul.

Întregul personal al Radei din Crimeea a fost trimis în vacanţă de o zi. În prezent, pe ambele clădiri a fost ridicat drapelul Rusiei, transmite Interfax-Ukraina, citată de Agerpres.

Citeşte şi Scenariul unei intervenţii în FORŢĂ a Rusiei în Ucraina este EXCLUS

În faţa clădirii Legislativului local a fost ridicată o baricadă din paleţi de lemn şi tomberoane. Clădirea este încercuită de poliţie, dar nu suficient de bine. Cei mai mulţi poliţişti sunt concentraţi în faţa sediului guvernului.

Refat Ciubarov, liderul tătarilor din Crimeea, declarase anterior că autorităţile republicii autonome vor apăra integritatea teritorială a Ucrainei şi se opun oricărei secesiuni, după cum menţionează joi presa ucraineană. Cu o zi în urmă, parlamentul din Crimeea a refuzat să discute posibilitatea separării peninsulei de Ucraina

Miercuri, la Simferopol, capitala republicii autonome Crimeea, au avut loc confruntări între manifestanţi pro-ruşi şi susţinători ai noilor autorităţi ucrainene, soldate cu două victime – un bărbat care a murit în urma unui atac de cord şi o femeie ce a murit în busculada creată. Unele media ucrainene consemnează trei victime şi aproximativ 30 de răniţi.

Parlamentul din Crimeea trebuia să se reunească în sesiune de urgenţă pentru a lua în discuţie statutul republicii autonome, dar în cele din urmă a anulat şedinţa. Pe fondul crizei din Ucraina, Rusia a declanşat pe neaşteptate, miercuri, o verificare a trupelor sale din centrul şi vestul ţării, inclusiv la graniţa cu Ucraina.