Oamenii de ştiinţă au creat o gaură neagră în laborator. Teoria lui Hawking a fost confirmată

Fizicienii de la Institutul Tehnologic Technion din Haifa, Israel, au creat în laborator o micro-gaură neagră cu scopul de a demonstra o teorie a fizicianului Stephen Hawking. Conform acesteia, găurile negre ar emite spontan o anumită formă de radiație. Fenomenul nu a fost, însă, demonstrat până acum.
Alina Costache
03 mart. 2021, 10:32
Oamenii de ştiinţă au creat o gaură neagră în laborator. Teoria lui Hawking a fost confirmată
Gaură neagră. FOTO: NASA

Gaură neagră creată în laborator. Fizicianul Stephen Hawking susţinea că găurile negre pot emite în mod spontan radiaţii, un fenomen ce a primit numele de radiaţia Hawking, conform Live Science, citat de Agerpres. Teoria lui Hawking nu a putut fi, însă, confirmată până acum, întrucât cercetătorii nu au putut să observe vreodată radiaţia Hawking. Acum, aceasta a fost creată în laborator în condiţii de laborator.

Oamenii de ştiinţă au creat o gaură neagră în laborator pentru a verifica dacă aceasta emite spontan o anumită formă de radiaţie

Oamenii de ştiinţă şi-au propus să verifice două dintre ipotezele lui Hawking, cea conform căreia emisia de radiaţie Hawking este un proces cuantic ce se produce spontan şi cea potrivit căreia această radiaţie nu-şi schimbă intensitatea în timp.

Citeste si Oamenii de ştiinţă avertizează asupra virusului care ar putea provoca o nouă pandemie: „Ar putea încetini semnificativ procesul de dezvoltare a unui nou vaccin”

O gaură neagră ar trebui să radieze la fel ca orice corp negru, care este un obiect cald ce emite în mod constant radiaţii în spectrul infraroşu […] Hawking a sugerat că găurile negre se comportă la fel ca toate stelele, care radiază în mod constant un anumit tip de energie. Aceasta este ipoteza pe care am dorit să o confirmăm prin studiul nostru şi am reuşit„, a declarat Jeff Steinhauer, unul dintre coautorii noului studiu.

Gravitaţia unei găuri negre este atât de puternică, încât nici măcar lumina nu-i poate scăpa, odată ce particulele de lumină au trecut de orizontul evenimentului. Pentru a scăpa din orizontul evenimentului, orice particulă ar trebui să încalce legile fizicii şi să accelereze până la viteze hiperluminice. Stephen Hawking a arătat că, deşi nicio particulă care trece dincolo de orizontul evenimentului nu mai poate ieşidin gaura neagră, găurile negre pot emite spontan radiaţii de la marginea orizontului evenimentului, conform principiilor mecanicii cuantice.

Teoria lui Hawking a combinat fizica teoriei câmpului cuantic cu relativitatea generală. Ne-ar fi plăcut să putem verifica în spaţiu această teorie a radiaţiei cuantice, însă este foarte dificil în cazul unei găuri negre reale pentru că radiaţia Hawking este extrem de slabă prin comparaţie cu radiaţia de fundal a spaţiului„, a explicat profesorul Steinhauer. În consecinţă, oamenii de ştiinţă şi-au creat propria gaură neagră în laborator.

Experimentul, repetat de 97.000 de ori

Această gaură neagră creată în laborator era alcătuită dintr-un flux de gaz format din aproximativ 8.000 de atomi de rubidiu răciţi până aproape de zero absolut. O rază laser menţinea împreună aceşti atomi. Astfel, a fost creată o stare exotică a materiei, denumită „condensat Bose-Einstein” (BEC), stare în care toţi aceşti atomi se comportă ca şi cum ar fi unul singur. Cu ajutorul unei a doua unde laser, a fost creat un vârf de energie potenţială, care a dus la formarea unei „cascade” din gazul folosit în experiment. Jumătate dintre atomii de gaz din cascadă se deplasau cu o viteză supersonică, în timp ce cealaltă jumătate se deplasau cu o viteză mai mică.

Citeste si Ceasul Apocalipsei a rămas pe loc. Ce spun oamenii de ştiintă despre sfârşitul lumii

În cadrul acestui experiment, echipa a căutat perechi de fononi (unde sonice cuantice) care se formează în mod spontan în gaz, în loc de perechi de fotoni. Astfel, un fonon din partea subsonică a experimentului poate să călătorească în amontele fluxului de gaz, îndepărtându-se de vârful de energie potenţială, în timp ce un fonon din jumătatea supersonică a fluxului rămâne în „cascadă”. Odată ce au detectat aceste perechi de fononi, cercetătorii au trebuit să confirme dacă erau corelate şi dacă radiaţia Hawking rămâne constantă de-a lungul timpului. Echipa a repetat experimentul de 97.000 de ori şi a avut nevoie de peste 124 de zile de măsurători continue pentru a evidenţia aceste corelaţii dintre fononi.

 

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
O nouă obligație pentru șoferi. Riscă să rămână fără permis
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Taxă pentru pensionari. Se achită obligatoriu în toată țara. Ministrul Muncii a anunțat: Afectează veniturile a peste 1,7 milioane de români
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Când se dau voucherele pentru curent electric. Ministrul a dat vestea
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici