Oamenii de ştiinţă au descoperit cum se pot reduce emisiile de gaze de la vaci, una dintre cele mai mari probleme ecologice

Hrănirea vacilor cu alge de mare ar putea rezolva una dintre cele mai mari probleme ecologice, aceea a gazelor pe care animalele le emană, care constituie aproximativ 10% din totalul gazelor ce ajung în atmosferă.

18 mart. 2021, 14:32
Oamenii de ştiinţă au descoperit cum se pot reduce emisiile de gaze de la vaci, una dintre cele mai mari probleme ecologice

Oamenii de ştiinţă au descoperit că, după 5 luni în care au pus alge de mare în mâncarea vacilor, acestea au regurgitat şi flatulat cu 82% mai puţine gaze decât în mod normal.

Descoperirea este bazată pe cercetări anterioare care au arătat că algele de mare amestecate cu mâncarea vacilor ar putea reduce considerabil emisiile de metan ale acestora într-un timp destul de scurt.

„Acum avem probe clare ce atestă că introducerea algelor de mare în dieta vacilor este eficientă în reducerea emisiei de gaze, iar această eficienţă nu scade cu timpul”, a declarat Ermias Kebreab, directorul Centrului Mondial al Alimentelor şi specialist în ştiinţe agricole la Universitatea din California.

Vacile produc metan prin microbii din stomac, în timp ce digeră fibrele din hrană, într-un proces asemănător fermentării. Metanul rezistă în atmosferă mai puţin decât dioxidul de carbon, dar este de 30 de ori mai eficient în a bloca căldura, ceea ce îl face unul dintre gazele cu cel mai ridicat efect de seră. O specie de algă numită Asparagopsis taxiformis poate să stopeze parţial aceste emisii ale vacilor, scrie The Guardian.

Oamenii de ştiinţă pot reduce substanţial emisiile de gaze ale vacilor

Agricultura este responsabilă pentru aproape 10% din emisiile de gaze din SUA, mare parte din ele provenind de la regurgitaţia vacilor şi o mai mică parte din flatulenţa animalelor. Acest fapt a făcut ca o parte a militanţilor pentru mediu să ceară populaţiei să mănânce mai puţină carne, dar oamenii de ştiinţă spun acum că producţia actuală de carne ar fi sustenabilă, dacă vacile ar fi hrănite cu alge.

În urmă cu doi ani, două studii separate ale oamenilor de ştiinţă Kebreab şi Roque au descoperit că suplimentele de alge au redus metanul emis de vaci şi au făcut şi un test pentru a demonstra că această dietă nu afectează gustul laptelui. Ultimele descoperiri, de data aceasta privind vacile de carne, a dus la aceleaşi concluzii, respectiv că în urma acestei diete nu este afectat gustul sau textura cărnii.

Următoarea provocare, potrivit oamenilor de ştiinţă, va fi să se găsească o soluţie prin care fermierii să fie aprovizionaţi cu o cantitate suficientă de Asparagopsis taxiformis, o algă care pluteşte la suprafaţa mărilor şi oceanelor, fiind purtată de valuri.

„Mai avem de lucrat, dar aceste rezultate ne dau încredere”, a spus Roque. „Acum avem un răspuns mai clar la întrebarea dacă dieta cu alge de mare poate reduce emisiile de metan ale animalelor şi cât de eficientă este soluţia.”

Citeşte şi: OMS a identificat sursa pandemiei de COVID-19. Cine este de vină pentru răspândirea virusului