OMS a identificat sursa pandemiei de COVID-19. Cine este de vină pentru răspândirea virusului

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ajuns la o concluzie în ceea ce priveşte sursa pandemiei de coronavirus. În urma investigaţiilor, specialiştii au ajuns la concluzia că totul ar fi pornit de la fermele de animale sălbatice din China.

18 mart. 2021, 12:11
OMS a identificat sursa pandemiei de COVID-19. Cine este de vină pentru răspândirea virusului
OMS a identificat sursa pandemiei de COVID-19. Cine este de vină pentru răspândirea virusului

OMS a identificat sursa pandemiei de COVID-19, după mai multe luni de investigaţie. Este vorba despre fermele de animale sălbatice din China.

OMS a identificat sursa pandemiei de COVID-19

O echipă de experți a OMS s-a deplasat în luna ianuarie în China pentru a investiga sursa SARS-CoV-2, vizitând inclusiv orașul Wuhan, epicentrul inițial al pandemiei care a infectat peste 120 de milioane de persoane și a provocat decesul a 2,6 milioane la nivel mondial.

În urma investigaţiei, s-a ajuns la concluzia că fermele de animale sălbatice, multe dintre ele situate în jurul provinciei Yunnan din sud-vestul Chinei, furnizau animale comercianților din piața de fructe de mare din Wuhan, acolo unde au fost depistate primele cazuri de contagiere cu coronavirusul anul trecut.

O parte a acestor animale sălbatice ar fi putut să fi fost infectate cu SARS-CoV-2 de către liliecii din zonă.

Citeşte şi Tulpina britanică a coronavirusului, mai periculoasă decât celelalte tulpini. Rata de mortalitate este mai mare STUDIU

Fermele de animale sălbatice reprezintă un proiect pe care guvernul chinez îl promovează de 20 de ani, pentru a scoate comunitățile rurale din sărăcie și diminua decalajul dintre mediul urban și cel rural, potrivit lui Daszak și NPR.

„Ei iau animale exotice precum zibete, porci spinoși, pangolini, câini enot și șobolani de bambus și îi înmulțesc în captivitate”, a declarat Daszak pentru NPR, citat de Hotnews.

Fermele au fost închise de China în luna februarie a anului trecut, probabil fiindcă guvernul a considerat că au făcut parte din calea de transmitere de la lilieci la oameni, potrivit zoologului.

Acesta a mai precizat că autoritățile de la Beijing au trimis instrucțiuni crescătorilor despre cum să îngroape, ucidă sau incinereze animalele în moduri care să oprească transmiterea virusului.  Multe dintre aceste ferme cresc animale care pot fi purtătoare de coronavirusuri, inclusiv zibete, pisici și pangolini.

Majoritatea fermelor sunt situate în provincia Yunnan din sud-vestul Chinei sau în apropierea ei, locul unde oamenii de știință au descoperit anterior un virus la lilieci care este similar în proporție de 96% cu SARS-CoV-2.

Citeşte şi A apărut tulpina franceză a coronavirusului. Cât este de contagioasă

Însă OMS încă nu știe animalul exact care a transmis virusul de la lilieci la oameni.

„Cred că SARS-CoV-2 a fost transmis prima dată la oameni în sudul Chinei. Așa par lucrurile”, a declarat Daszak pentru NPR.

OMS a descoperit de asemenea dovezi că aceste ferme furnizau animale pentru comercianții pieței din Wuhan.

„Există un motiv pentru care China a închis acel traseu”, fiindcă au crezut probabil că aceea a fost cea mai plauzibilă cale de transmitere, afirmă Daszak, zoologul precizând că aceasta va fi și concluzia raportului OMS.