Jumătate din globul pământesc își va schimba clima. Ce se va întâmpla cu România

Un nou studiu efectuat de către oamenii de știință din Statele Unite și Turcia și publicat în revista Earth’s Future din luna aprilie 2023, a descoperit că planeta noastră se confruntă cu mari probleme climatice. Experții au constatat că aproape jumătate de Pământ va intra într-o nouă zonă climatică până în 2100.

13 mai 2023, 13:19
Jumătate din globul pământesc își va schimba clima. Ce se va întâmpla cu România
Jumătate din globul pământesc își va schimba clima. Ce se va întâmpla cu România

Planeta noastră se află în pragul trecerii mai multor puncte de cotitură, care odată trecute, vor produce o cascadă de schimbări ecologice în întreaga lume, potrivit Science Alert.

Valurile extreme de căldură, secetele, inundațiile și furtunile devin din ce în ce mai frecvente și mai intense; energia prinsă de atmosfera Pământului și de oceane care se stinge ca o băutură răcoritoare carbogazoasă sub presiune.

Acum, un nou studiu care simulează viitorul Pământului până în 2100 arată cât de fundamentale sunt schimbările temperaturii și precipitațiilor, ce ar putea modifica climatul la nivel local, atât de mult încât ar trebui să redesenăm hărți concepute pentru prima dată în anii 1880.

„Până la sfârșitul secolului, se estimează că 38% până la 40% din suprafața terestră globală va fi într-o zonă climatică diferită de cea de astăzi”, scrie echipa de cercetători, condusă de autorul principal Paul Dirmeyer, un climatolog la Universitatea George Mason din Virginia, Statele Unite.

În funcție de modelele climatice folosite de cercetători pentru a genera proiecții ale schimbărilor globale viitoare, aceste estimări ar putea crește și mai mult, astfel încât aproape 50% din suprafața terestră a Pământului ar putea fi împinsă într-o zonă climatică necunoscută.

Citește și: Vă mai amintiţi garsoniera de 11 metri pătraţi, de care a râs toată România? E nimica toată comparativ cu garsonierele-sicriu din Hong Kong. VIDEO

Ceea ce este clar, însă, este că, dacă nu acționăm curând pentru a reduce emisiile, ratele încălzirii globale vor continua să se accelereze pe măsură ce deceniile trec, „sugerând că speciile vulnerabile și practicile agricole ar putea avea mai puțin timp să se adapteze la schimbările climatice, decât au fost proiectate anterior”, avertizează cercetătorii, potrivit Ziare.com.

Pe baza analizei lor, ei se așteaptă ca climatele tropicale să se extindă, de la 23% la 25% din masa terestră a Pământului, până în 2100. De asemenea, se estimează că mai multă suprafață terestră a Pământului va deveni aridă, până la aproximativ 34% față de 31% în prezent.

Cele mai mari schimbări către noi climate sunt așteptate în zonele cu climă rece din Europa și America de Nord, arată studiul. Până la 89% din Europa și aproape 66% din America de Nord ar putea aluneca într-o zonă climatică diferită până în 2100.

Oamenii care trăiesc în alte regiuni, cum ar fi Africa, vor simți în continuare căldura schimbărilor climatice – chiar în limitele zonei lor climatice actuale și sub forma unor evenimente meteorologice extreme.

De departe, cea mai dramatică schimbare va avea loc în zona polară, care a acoperit aproape 8% din suprafața terestră a planetei noastre între 1901 și 1930 și s-a micșorat deja la 6,5%, cu puțin sub 1,2°C, încălzirea pe care Pământul a experimentat-o până acum.

„De la începutul secolului al XX-lea, Pământul a experimentat deja pe 14,77% din suprafața sa de uscat, care și-a schimbat clasificarea climatică, cele mai ample schimbări observate în America de Nord, Europa și Oceania”, scriu Dirmeyer și colegii săi.

Citește și: Israelul sub asediu! Grupările islamiste din Fâşia Gaza continuă atacul cu rachete, inclusiv asupra Ierusalimului