Oamenii străzii, alungaţi de ger în adăposturile de urgenţă

Peste 300 de noi beneficiari ai adăposturilor de urgenţă ale Municipalităţii au fost înregistraţi noaptea trecută.

RomaniaTV.net
02 dec. 2014, 16:57
Oamenii străzii, alungaţi de ger în adăposturile de urgenţă

În cursul serii şi nopţii trecute în adăposturile de urgenţă au fost înregistraţi 310 de beneficiari noi, persoane adulte fără adăpost din care majoritatea nu au avut ultimul domiciliu pe raza Capitalei.

Serviciile oferite în cadrul adăposturilor sunt următoarele: găzduire pe durată determinată, integrare/reintegrare în familie şi comunitate, asistenţă permanentă în vederea angajării într-un loc de muncă, consiliere psihologică, socială şi juridică, socializare şi petrecere a timpului liber, terapie ocupaţională şi ergoterapie, igienizare, servirea hranei. Toate aceste servicii cumulează o capacitate de cazare de aproximativ 1.000 de locuri, suficientă pentru acoperirea cererii în iarna 2014-2015.

Adăpostirea şi acordarea serviciilor este voluntară, autorităţile administraţiei publice locale neavând dreptul de a ridica persoane din stradă împotriva voinţei acestora, dacă nu sunt puse sub interdicţie judecătorească. Pentru iarna aceasta DGASMB a prevăzut circa 12.000 de porţii de ceai şi supă caldă pentru a fi distribuite prin intermediul celor patru echipe mobile către cetăţenii care refuză adăpostirea, precum şi paturi, îmbrăcăminte şi încălţăminte groasă.

La rândul său, Primăria sectorului 1 a precizat că pune la dispoziţia persoanelor fără adăpost din această zonă administrativă 358 de locuri în două centre de servicii sociale. Persoanele adulte sunt transportate la Complexul de servicii sociale Odăi, iar copiii sunt duşi la Centrul de plasament Pinocchio. În prezent sunt disponibile 99 de locuri pentru cazarea persoanelor fără adăpost la Complexul Odăi, respectiv 22 la Centrul Pinocchio.

În aceste centre persoanele găzduite beneficiază de hrană, igienă personală, precum şi de îngrijire medicală de specialitate. În plus, persoanele fără adăpost care nu realizează niciun venit şi au domiciliul în sectorul 1 sunt luate în evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi consiliate pentru prevenirea excluziunii sociale.

Poliţiştii locali vor patrula în continuare pe străzile sectorului pentru a identifica persoanele fără adăpost care pot fi afectate de temperaturile scăzute.

În cele două adăposturi din sectorul 2 (Adăpostul pentru copiii străzii ‘Dănilă Prepeleac’ şi Adăpostul social de urgenţă pentru persoane adulte) se află în prezent 48 de cetăţeni (16 copii cu vârste între 3 şi 18 ani şi 32 de adulţi), a anunţat Primăria sectorului 2.

Capacitatea Adăpostului pentru copiii străzii este de 18 locuri, iar cea a Adăpostului social de urgenţă pentru persoane adulte de 54 de locuri (24 pentru femei şi 30 pentru bărbaţi).

Asistenţii sociali din cadrul Biroului de Asistenţă socială stradală din cadrul Primăriei sectorului 2 şi echipele mobile ale Ambulanţei Sociale a autorităţii locale desfăşoară permanent activităţi de identificare şi acordare a asistenţei în regim de urgenţă a copiilor străzii, respectiv a persoanelor adulte fără adăpost.

Primăria sectorului 6 a precizat pentru AGERPRES că la nivelul acestei zone administrative există un adăpost de noapte cu 20 de locuri. Persoanele sunt cazate, beneficiază de o masă caldă, ceai şi supraveghere specializată.

Cetăţenii pot sesiza cazuri ale persoanelor fără adăpost la numărul 0731.624.849.

ANM a emis o nouă avertizare de ninsori şi vânt, valabilă de la ora 14.00, 01 decembrie, până la ora 22.00, 02 decembrie. Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a anunţat luni, în cadrul comandamentului de iarnă de la Guvern, că este posibil ca începând de marţi seara până miercuri să fie emise atenţionări pe perioade scurte pentru partea de sud-vest a ţării din cauza condiţiilor meteo.

Citeşte şi Circulaţia feroviară se desfăşoară în condiţii de iarnă. Intervenţii pentru deszăpezire pe mai multe tronsoane