Oana Schmidt Hăineală este noul şef al CSM

Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă, vineri, în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ea fiind până în prezent vicepreşedinte al instituţiei.

RomaniaTV.net
04 ian. 2013, 13:47
Oana Schmidt Hăineală este noul şef al CSM

Până acum vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul Oana Schmidt Hăineală l-a avut drept contracandidat la şefia CSM pe judecătorul Mircea Aron.

În perioada 15 iulie 2010 – 6 ianuarie 2011, Hăineală a ocupat funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, cu grad de profesional de parchet de pe lângă curtea de apel, iar din februarie până în iulie 2010 a fost consilier al preşedintelui Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor:

Hăineală a mai ocupat şi funcţia de consilier de stat în cadrul aparatului de lucru al viceprim-ministrului, ministrul Administraţiei şi Internelor, în perioada mai 2009 – februarie 2010, şi a fost director al Direcţiei pentru Relaţia cu Ministerul Public şi de prevenire a criminalităţii şi a corupţiei din Ministerul Justiţiei.

Din august 2004 până în mai 2008, Oana Andrea Schmidt Hăineală a ocupat funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, anterior fiind procuror şef al Biroului de anchete speciale magistraţi şi poliţişti Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procuror în cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău.

În proiectul privind principalele obiective ce vor fi urmărite în calitate de preşedinte al CSM, Oana Schmidt Hăineală arată că urmăreşte o serie de obiective majore, din perspectiva prerogativelor conferite de lege preşedintelui şi vicepreşedintelui Consiliului, în consonanţă cu cele surprinse în concluziile şi recomandările Rapoartelor tehnice realizate la nivelul Băncii Mondiale, Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, respectiv de Comisia de la Veneţia.

„Prezentul proiect se fundamentează pe ideea implementării celor mai bune practici recomandate de experţii europeni şi internaţionali. Consider că la acest moment nu suntem, din niciun punct de vedere, în postura de a inventa soluţii minune. Ceea ce avem de făcut este să aplicăm principiile cu bună credinţă, curaj şi în considerarea interesului naţional al României. Pentru acest motiv, viziunea managerială avansată pleacă de la realităţile obiective ale sistemului judiciar roman şi de la menţiunile reţinute în variile Rapoarte realizate de partenerii instituţionali externi”, arată Schmidt Hăineală în document.