Obama a numit un ambasador în Myanmar, iar unele restricţii privind investiţiile au fost anulate

Preşedintele american Barack Obama a numit joi un ambasador în Myanmar, iar Statele Unite vor anula unele restricţii privind investiţiile, două decizii care arată ameliorarea relaţiilor între Washington şi această ţară angajată în reforme.

RomaniaTV.net
18 mai 2012, 06:14
Obama a numit un ambasador în Myanmar, iar unele restricţii privind investiţiile au fost anulate

„Ziua de astăzi marchează debutul unui nou capitol în relaţiile dintre Statele Unite şi Myanmar”, a afirmat Obama într-un comunicat, la puţin timp după ce Casa Albă a anunţat nominalizarea lui Derek Mitchell, până în prezent emisar special pentru Myanmar, în postul de ambasador.

Dacă va obţine confirmarea Senatului, Mitchell va deveni primul diplomat american care ocupă acest post după mai mult de 20 de ani. Washingtonul şi-a rechemat ambasadorul la scurt timp după reprimarea de către junta militară a unei revolte populare în favoarea democraţiei, în 1988.

În paralel, SUA au decis să anuleze anumite restricţii privind investiţiile pentru a încuraja reformele.

„Vom autoriza anumite tipuri de investiţii în serviciile financiare pentru a permite companiilor să facă afaceri în Myanmar”, a declarat un oficial american de rang înalt.

Anterior, în cursul zilei de joi, Obama a prelungit cu un an cadrul juridic al sancţiunilor împotriva Myanmarului, subliniind că reformele angajate sunt încă în stare „embrionară”.

„Guvernul birman a făcut progrese în numeroase domenii, inclusiv eliberarea anumitor deţinuţi politici sau faptul că discută despre armistiţii cu mai multe grupări etnice armate şi cu principala organizaţie de opoziţie în favoarea democraţiei”, a notat Obama.

Însă „deschiderea politică este embrionară şi continuăm să fim îngrijoraţi, în special pe tema deţinuţilor politici care mai există, a conflictelor în curs şi a gravelor încălcări ale drepturilor omului” faţă de unele etnii, a precizat preşedintele.

Opozanta Aung San Suu Kyi s-a declarat pregătită să accepte o suspendare a sancţiunilor care vizează ţara sa, dar a avertizat că schimbările politice şi semnele de deschidere a regimului nu sunt „ireversibile”.

Guvernul care a succedat junta în martie 2011, dar rămâne controlat de militari, a multiplicat semnele de deschidere şi a permis progrese în privinţa drepturilor omului şi democraţiei. Un semn a fost alegerea în Parlament a lui Suu Kyi, care a fost ţinută mulţi ani în arest la domiciliu.