Obama, vizită istorică în Myanmar: Preşedintele SUA a fost fotografiat desculţ VIDEO

Barack Obama a ajuns în Myanmar pentru o vizită istorică de şase ore. El a devenit astfel primul preşedinte american care călătoreşte în această ţară, cunoscută şi ca fosta Birmanie. 

RomaniaTV.net
19 nov. 2012, 10:38

Obama a fost întâmpinat cu entuziasm de populaţia din Myanmar şi bine primit de conducătorii ţării. Cu toate acestea, preşedintele american nu a ezitat să le reamintească gazdelor sale că Myanmar „nu este încă o democraţie adevărată”.

Preşedintele american Barack Obama a fost fotografiat într-o postură inedită, în cursul vizitei la un templu. Şeful Casei Albe apare îmbrăcat ca la orice altă vizită oficială, însă … desculţ, conform tradiţiei locale. 

Pe lângă reprezentanţii puterii, preşedintele american s-a întâlnit şi cu lidera opoziţiei – Aung Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace – care s-a aflat în arest la domicilui pe timpul dictaturii.

Uniunea Myanmar a fost pînă de curînd un stat închis, condus timp de 40 de ani, de o dictatură militară. Vizita lui Obama are loc in contextul in care Statele Unite şi Myanmar sărbatoresc 180 de ani de relatii diplomatice.

În 1989, țara și-a schimbat oficial versiunea engleză a numelui din Burma în Myanmar. Denumirea oficială a țării în limba birmaneză, Myanmar, a rămas neschimbată. Fostă colonie engleză, în 1948 națiunea a devenit suverană,  cunoscută ca Uniunea Burma.  Guvernarea democratică s-a terminat în 1962 cu o lovitură de stat militară. În 1990 s-au ținut alegeri libere pentru prima dată în aproape 30 de ani, însă victoria LND, partidul lui Aung San Suu Kyi, a fost anulată de militarii care au refuzat să predea puterea.