Obama i-a salutat pe liderii africani ca „fiu al Africii”

Preşedintele american Barack Obama a găzduit marţi ceea ce el a numit cea mai mare reuniune de lideri mondiali din toate timpurile la un dineu la Casa Albă, unul din cele mai importante momente ale summitului de trei zile SUA-Africa de la Washington, relatează DPA, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
06 aug. 2014, 09:14
Obama i-a salutat pe liderii africani ca „fiu al Africii”

‘Sângele Africii curge prin venele membrilor familiei noastre’, a spus primul preşedinte afro-american în toastul său pentru ‘o nouă Africă – Africa ce creşte şi este atât de promiţătoare’.

‘Stau aici în faţa dvs. ca fiul unui bărbat din Africa’, a mai afirmat el.

Printre numeroşii lideri prezenţi s-au numărat Paul Kagame din Rwanda, Uhuru Kenyatta din Kenya, Goodluck Jonathan din Nigeria, Joseph Kabila din Congo şi Jacob Zuma din Africa de Sud.

Luni, Zuma l-a ‘înţepat’ pe Obama pentru că nu a făcut atât de multe lucruri pe cât era de aşteptat pentru africani, dată fiind moştenirea sa kenyană. Însă Zuma a mai spus că înţelege că Obama a trebuit să abordeze cu grijă subiectul rădăcinilor sale africane.

Actorul Robert De Niro, fostul preşedinte Jimmy Carter şi fostul primar al New Yorkului Michael Bloomberg s-au aflat pe lista de invitaţi.

Obama a anunţat tot marţi investiţii noi în Africa în valoare de 33 de miliarde de dolari, dintre care 14 miliarde de dolari din partea unor companii private.

Reprezentanţii a peste 90 de companii americane au participat la întâlniri, inclusiv ai unor grupuri de top precum Coca-Cola, Wal-Mart şi General Electric, pe lângă companii din Africa.

Obama şi-a amintit despre vizitele sale în Africa în calitate de preşedinte şi în special de vizita pe care a făcut-o cu fiicele sale şi cu soţia sa Michelle în oraşul natal al tatălui său din Kenya.

El a vorbit de asemenea despre vizita pe Insula Goree din Senegal, prin care ‘atât de mulţi africani au trecut în lanţuri’, şi a celulei de închisoare de pe Insula Robben unde fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela şi-a petrecut mulţi ani din viaţă în timpul apartheidului.

Unii lideri africani ar fi refuzat să vină la summit deoarece Obama nu s-ar fi întâlnit cu fiecare în parte.

În schimb, vicepreşedintele american Joe Biden şi secretarul de stat John Kerry au avut o serie de întâlniri cu lideri din cel puţin 10 ţări africane, inclusiv Africa de Sud, Nigeria şi Kenya.