Obicei neobișnuit în a doua zi de Paște! În ce zonă a țării se mai practică „Statu’ la vase”

Pe lângă multele obiceiuri din străbuni pentru Paște, există unul ce se mai pătrează și azi într-o singură zonă din țară. „Statu' la vase” se mai practică și azi cu plăcere de unii locuitori.

06 mai 2024, 21:34
Obicei neobișnuit în a doua zi de Paște! În ce zonă a țării se mai practică „Statu’ la vase”
Obicei neobișnuit în a doua zi de Paște! În ce zonă a țării se mai practică „Statu’ la vase”

În a doua zi de Paște, la Șugag, județul Alba, zeci de tineri căsătoriți în anul dinaintea Paștelui se adună în fața primăriei din localitate pentru a sărbători vechiul obicei „Statu’ la vase” în Lunea Paștilor.

Citește și: Calendar ortodox 7 mai 2024. Ce mare sărbătoare este în a treia zi de Paşte. Tradiții și obiceiuri în Marțea Albă din Săptămâna Luminată

Obicei neobișnuit în a doua zi de Paște

„Statu’ la vase” reprezintă un obicei al familiei ce se mai practică în zilele noastre doar în comuna Șugag din județul Alba. Tinerii căsătoriți în anul pascal ce tocmai s-a încheiat se adună în Lunea Paștilor în fața primăriei din comună și încing un adevărat ospăț, în cinstea vieții de familie.

Cuplurile vin la biserică în costum alb-negru șugăjan la care bărbații atașează și un fluier la brâu. După slujba religioasă, mirii se adună în centrul satului pentru a primi binecuvântarea preoților, printr-o slujbă specială. Fiecare tânără familie are o masă pe care soția o împodobește cât mai frumos și așază pe ea o mulțime de bucate care mai de care mai gustoase specifice sărbătorii de Paște.

Oaspeții le oferă cadou tinerilor însurăței obiecte utile pentru bucătărie, cel mai adesea vase. Alaiul musafirilor începe cu nașul cuplului care oferă primul cadoul pentru tânăra familie în schimbul unui colac făcut de fină și denumit „pupăză”. Restul musafirilor dăruiesc alte obiecte de uz casnic, în număr de câte două, ceea ce semnifică uniunea tinerilor ce și-au întemeiat o familie.

În 2024, în această zonă a țării, mai sunt doar 14 familii de tineri care duc această tradiție mai departe.

Citește și: De ce se vopsesc ouăle în roșu de Paște. Legenda din spatele acestui obicei