Un obicei banal este nociv pentru creier, distrugându-ne întreaga zi în doar 5 secunde. Mulți dintre noi facem acest lucru imediat după ce ne trezim, fără a ne da seama cu adevărat cât este de periculos.
Potrivit unui proverb, „ziua bună se cunoaște de dimineață”, iar specialiștii au venit cu explicații. Dacă ne dorim ca diminețile noastre să fie bune și să te ne simțim energici, trebuie să renunțăm la acest obicei nociv.
Citește și: Câți ani din viață pierzi atunci când consumi un pahar de alcool. Un nou studiu trage un semnal de alarmă
Fără să ne dăm seama, mulți dintre noi avem același obicei dimineața. După ce ne trezim, tindem să ne verificăm telefonul mobil. Cu toate că pare un gest simplu, specialiștii susțin că este foarte periculos.
Reflexul de a verifica telefonul imediat după trezire are efecte negative asupra creierului. Specialiștii din medicină au tras un semnal de alarmă, confirmând faptul că acest obicei subminează sănătatea mentală și ”fură” din energie.
Mai mult, experții în sănătate spun că cel mai sănătos ar fi să renunțăm la acest obicei. Atunci când ne verificăm telefonul imediat după trezire, ziua începe pe dos din punct de vedere biologic, iar pe parcursul zilei ne putem confrunta cu anxietate și stări de oboseală, în ciuda lipsei efortului.
În același timp, simpul gest de verificare al smartphoneului inundă creierul cu dopamină, substanță ce generează fericire de moment. Însă, pe termen lung, creierul este afectat.
În momentul de față, dependența de telefoane a ajuns o problemă reală la nivel global. Acest dispozitiv a ajuns să fie o extensie a noastră, neimaginându-ne viața fără el. Însă, experții spun că, dacă îl folosim din ce în ce mai mult, lipsa de energie și de concentrare se vor accentua.
Specialiștii din domeniul medical ne recomandă să începem ziua departe de telefoanele mobile. În loc să ne expunem ochii la lumina ecranului, ar trebui să îi lăsăm să se bucure de lumina naturală. 30 de minute sunt suficiente. În cazul în care nu reușim să facem acest lucru pentru că avem alarma pe telefon, o alternativă este ceasul deșteptător.
Citește și: La ce oră este recomandat să te trezești în funcție de vârstă. 10 recomandări pentru un somn odihnitor