Obiceiul multor români care afectează ficatul. Nu alcoolul este cel mai periculos: „În cel mai rău caz, se poate ajunge la ciroză”

Obiceiul multor români care afectează ficatul. Toată lumea știe că alcoolul și mâncarea nesănătoasă fac rău ficatului, însă și consumul de medicamente poate dăuna, de asemenea, spun speccialiștii.

22 apr. 2023, 10:34
Obiceiul multor români care afectează ficatul. Nu alcoolul este cel mai periculos: „În cel mai rău caz, se poate ajunge la ciroză”

Obiceiul multor români care afectează ficatul. Medicul rus Natalia Ochinskaya, specializat în boli infecțioase, a dezvăluit un obicei comun care este mai dăunător pentru acest organ decât consumul de alcool.

Expertul spune că fiecare dintre noi are obiceiul de a se „autoprescrie” medicamente, vitamine și suplimente nutritive. Însă, acest lucru poate fi extrem de periculos pentru sănătatea noastră în general și mai ales pentru ficat, potrivit actualno.com.

Una dintre principalele funcții ale ficatului este de a filtra și neutraliza substanțele toxice care pătrund în organismul nostru. De aceea, multe medicamente au efecte toxice tocmai asupra ficatului.

Citește și: Ce trebuie să știe românii despre codul înscris pe ouă. Semnificația fiecărei cifre

Obiceiul multor români care afectează ficatul

Mulți oameni ajung la medicamente care se vând în farmacii fără prescripție medicală și le iau fără să consulte în prealabil un medic. Unele efecte secundare ale administrării de medicamente sunt foarte grave și vă pot afecta sănătatea. De asemenea, este important să știți la ce oră din zi să luați pastilele, înainte sau după masă”, spune Dr. Ochinskaya, care notează, de asemenea, că este greu de înțeles că ficatul suferă din cauza consumului de medicamente.

Semnele de deteriorare pot apărea atât după o săptămână, cât și după câteva luni. „Dimensiunea problemei poate fi, de asemenea, diferită. În cel mai rău caz, se poate ajunge la ciroză. Un număr mare de medicamente ar trebui să fie luate strict sub supravegherea unui medic. Nu trebuie să luați antibiotice pentru nicio boală, să prescrieți statine și antidepresive, să luați diuretice și preparate din fier.

Este bine să consultați în prealabil un fitoterapeut. Iar dacă vi se prescriu multe medicamente, este important să monitorizați nivelul enzimelor hepatice înainte, în timpul și după terapie”, mai spune medicul.

Potrivit expertului, următoarele semne indică faptul că ficatul suferă din cauza medicamentelor:

  • pierderea poftei de mâncare;
  • greață;
  • slăbiciune;
  • îngălbenirea pielii;
  • mâncărimi puternice;
  • senzație de căldură;
  • greutate în hipocondrul drept.