Obiceiul zilnic care vă distruge oasele. Avertisment teribil al specialiştilor: efectele sunt ireversibile!

Multe din problemele de sănătate cauzate de fumat sunt cunoscute: afecţiuni cardiovasculare, boli pulmonare cronice, cancer pulmonar şi esofagian. Ultimele studii de cercetare au identificat fumatul şi ca factor de risc pentru osteoporoză şi fracturi osoase.

07 mai 2023, 07:00
Obiceiul zilnic care vă distruge oasele. Avertisment teribil al specialiştilor: efectele sunt ireversibile!
Obiceiul zilnic care vă distruge oasele. Avertisment teribil al specialiştilor: efectele sunt ireversibile!

Obiceiul zilnic care vă distruge oasele. Un studiu realizat de specialiştii de la Universitatea Sao Paulo dezvăluie că obiceiul persoanelor de a fuma produce boli grave ale căilor respiratorii, dar provoacă și distrugerea în timp a oaselor din organism. Astfel, fumatul provoacă afectarea homeostaziei osoase, iar compușii din fumul de țigară provoacă inflamație cronică a căilor respiratorii și distrugerea ulterioară a țesuturilor, scrie News Medical.

Citeşte şi: Boala gravă care afectează tot mai mulți tineri. Simptomele care dau de gol persoanele care suferă de ”sindromul urâțeniei”

Fumul de ţigară generează cantităţi uriaşe de radicali liberi (molecule care atacă apărarea naturală a organismului), iar rezultatul este o reacţie ţn lanţ de daune, inclusiv legate de celule, organe si hormoni implicaţi în menţinerea sănătoasă a oaselor. Toxinele din tutun afectează echilibrul hormonilor de care oasele au nevoie pentru a-şi menţine sănătatea, cum ar fi estrogenul. Ficatul produce mai multe enzime care distrug estrogenul, ceea ce duce la pierderea osoasă. De asemenea, fumatul declanşează şi alte modificări, cum ar fi creşterea cortizolului, ce influenţează şi el distrugerea osoasă. Cercetarile au mai demonstrat că fumatul împiedică activitatea calcitoninei, hormon implicat în creşterea osoasă.

Citeşte şi: Telefonul mobil afectează grav sănătatea! Sindromul de care suferă o bună parte din români din cauza acestui dispozitiv. Află dacă ești unul dintre ei

Mai mult, fumatul activ şi pasiv promovează dezvoltarea bolilor reumatice, cum ar fi artrita reumatoida şi spondilita anchilozantă, conform cercetătorilor francezi. Legătura dintre fumat şi riscul de a dezvolta artrită reumatoidă pare a fi confirmată, potrivit rezultatelor unui studiu recent, care arată şi că expunerea la tutun în primii ani de viaţă, prin fumat pasiv, creşte foarte mult acest risc. Artrita reumatoidă este boala inflamatorie cronică a articulaţiilor care afectează aproximativ 0,5 la 1% din populaţie şi care conduce la distrugerea progresivă a articulaţiilor, handicap şi o speranţă de viaţă redusă.