Obiceiuri ale părinţilor, periculoase pentru copii

O relaţie sănătoasă între părinţi şi copii se numără printre priorităţile fiecărui adult. Părinţii sunt un model pentru copii, aşa că fiecare mişcare pe care o faci este imediat înregistrată şi copiată întocmai de către copilul tău. Fie că este vorba de spălatul pe mâini, de programul dezorganizat al meselor sau de alimentele consumate, toate pot avea repercusiuni asupra sănătăţii fizice şi mentale a copiilor.

RomaniaTV.net
10 dec. 2012, 21:37
Obiceiuri ale părinţilor, periculoase pentru copii

Iată ce obiceiuri ar trebui să schimbi pentru a fi sigur că nu îţi pui în pericol copilul:

Te critici prea des

Dacă de fiecare dată când te uiţi în oglindă începi să te plângi de felul în care arăţi, tot ce faci este să-i transmiţi copilului (mai ales dacă este fată) că respectul de sine depinde foarte mult de cum îţi stau jeanşii sau de cât de puţine kilograme ai. Imaginea mamei tot timpul nemulţumită de felul în care arată, poate duce copilul către anorexie sau alte tulburări alimentare.

Prea multe SMS-uri şi e-mail-uri

Nu este corect să îi interzici copilului să folosească telefonul la masă şi tu să nu apuci să mănânci de cât de multe SMS-uri trimiţi, indiferent că sunt sau nu în interes de serviciu. Dacă regula este fără telefon la masă, atunci niciunul dintre voi n-ar trebui să aibă telefonul lângă el în timp ce mănâncă.

Bei un pahar ca să te simţi bine

Dacă vii acasă obosit, iar primul lucru pe care îl faci este să bei un păhărel ca să-ţi revii, transmiţi mesajul că alcoolul este excelent pentru relaxare, pentru eliminarea stresului şi pentru a te simţi mai bine. Încearcă în schimb alte metode de relaxare precum exerciţiile fizice, meditaţia sau un hobby care îţi face plăcere şi pe care îl poţi pune în practică cu toată familia.

Transformi totul în competiţie

Să îi arăţi copilului tău că ceilalţi copii (vecini, prieteni, fraţi) sunt mai buni, mai atletici, nu-i deloc un factor motivator, dimpotrivă.

Laudă-l când face o faptă bună, încurajează-l să participe la competiţii şi, chiar dacă nu câştigă asta nu înseamnă decât că trebuie să se perfecţioneze. Învaţă-l să vadă plăcerea competiţiei, să se antreneze într-un sport care îi face într-adevăr plăcere.

Te cerţi tot timpul

Dacă obişnuieşti să te ciondăneşti tot timpul cu partenerul de viaţă, nu faci altceva decât să-ţi obişnuieşti copilul cu un astfel de mediu. El va crede că aşa ceva este normal şi va reacţiona “normal” în orice situaţie similară. În plus, aceste certuri vor ridica nivelul de stres al copilului. Şi cel mai important efect secundar al stresului la copii este obezitatea.

Citeşte mai mult pe sfatulparintilor.ro