Obiceiuri „nevinovate” care te îmbătrânesc

Deja se ştie că fumatul şi expunerea la soare te îmbătrânesc, aşa că bravo ţie dacă ai reuşit să te laşi şi nu iesi din casă fără să te dai cu crema de protecţie solară. Însă aceştia nu sunt singurii factori care ne fac să arătăm mai vârstnice decât suntem. Iată de la experţii Prevention.com alte obiceiuri aparent nevinovate care adaugă ani înfăţişării noastre.

RomaniaTV.net
17 iun. 2012, 09:04
Obiceiuri „nevinovate” care te îmbătrânesc

Te culci la aceeasi ora ca in facultate

E normal sa incerci sa inghesui nenumaratele lucruri pe care le ai de facut in casa in orele pe care le ai la dispozitie dupa ce vii de la munca, insa aceasta practica iti impinge ora de culcare undeva in jur de miezul noptii sau chiar dupa. Problema e ca somnul insuficient e foarte nociv pentru sanatate: cercetarile au demonstrat ca lipsa de somn contribuie la hipertensiune, diabet, obezitate si la un aspect epuizat si imbatranit.

Iti petreci viata in stres

N-ai cum sa te simti bine cand esti stresata, indiferent din ce motive, si iata de ce: stresul mareste concentratia hormonilor cortizol si norepinefrina in fluxul sanguin, marind tensiunea arteriala si inhiband sistemul imunitar. Cu timpul, stresul permanent poate duce la vindecarea cu greutate a ranilor, intarirea peretilor arteriali si chiar la micsorarea regiunilor din creier responsabile de invatare, memorie si starea de spirit.

Asculti muzica in casti la maxim

Nimic nu te face sa arati de 80 de ani ca dusul mainii la ureche cand iti intrebi prietenii „Poftim? Ce-ai spus?”. Pierderea auzului apare treptat, ca rezultat al expunerii prelungite a timpanului la mii de decibeli urlati direct in el din casti sau chiar din uscatorul de par. La numai jumatate din volum MP3 playerele emit sunete de pana la 101 decibeli, mult peste nivelul de siguranta recomandat de medici.

Mananci legume, dar nu zilnic

Cu siguranta ai auzit ca fructele si legumele pline de antioxidanti te ajuta sa iti mentii tineretea. Acesti compusi puternici lupta cu radicalii liberi extrem de nocivi pentru organism, care pot contribui la aparitia cancerului si la accelerarea procesului de imbatranire. Insa exista o problema: antioxidantii raman activi doar cateva ore in organism si trebuie mereu reimprospatati, asa ca nu-ti imagina ca ti-ai facut plinul pentru o saptamana doar pentru ca ai mancat luni o salata mare.

Nici nu mai tii minte cand ai facut sex ultima data

O, da! Sexul e placut si face minuni pentru starea psihica, dar e extraordinar de bun si pentru sanatate. Studiile arata ca persoanele cu vieti sexuale active au sisteme imunitare mai puternice, inimi mai sanatoase, au un prag al durerii mai ridicat, riscul de a face cancere e semnificativ redus si sunt mult mai putin stresate. Si vestea – bomba e ca un studiu a aratat ca o viata sexuala activa te poate face sa arati mai tanara cu pana la 12 ani.

Citeşte continuarea pe Sfatulparintilor.ro