Klaus Iohannis: Aştept propuneri din partea NATO pentru dezvoltarea unui cadru întărit privind prezenţa navală şi aeriană

România este pe cale să-şi atingă obiectivele asumate la Summitul NATO de la Varşovia, afirmă surse politice aflate în Polonia. Președintele Klaus Iohannis a susținut la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic că așteaptă propuneri substanțiale din partea NATO la reuniunea miniștrilor Apărării din octombrie cu privire la consolidarea prezenței în Marea Neagră.

08 iul. 2016, 15:15
Klaus Iohannis: Aştept propuneri din partea NATO pentru dezvoltarea unui cadru întărit privind prezenţa navală şi aeriană

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a susținut la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic că așteaptă propuneri substanțiale din partea NATO la reuniunea miniștrilor Apărării din octombrie cu privire la consolidarea prezenței în Marea Neagră.

„Marea Neagră este, în mod particular, o componentă importantă a securității euro-atlantice. Nu trebuie să existe dubii în acest caz. Din păcate, aici, în regiunea Mării Negre, am asistat în ultimii doi ani la schimbări dramatice în ceea ce privește mediul de securitate, începând de la anexarea ilegală a Crimeii și continuând cu destabilizarea regiunii Donbas. Pentru a îmbunătăți apărarea, am prezentat propuneri pentru consolidarea prezenței maritime și aeriene în regiunea Mării Negre. Pe baza deciziilor pe care le-am luat, aștept propuneri substanțiale din partea autorităților militare NATO la reuniunea miniștrilor Apărării din octombrie, pentru dezvoltarea unui cadru întărit privind prezența navală și aeriană”, a declarat Iohannis, vineri, la reuniunea NAC, potrivit unui document citat de Agerpres.

El a precizat că, în contextul evoluției mediului de securitate, este necesară o adaptare.

„Ca aliat de primă linie, România continuă să fie martoră la creșterea provocărilor de securitate în regiune. Am văzut desfășurările îngrijorătoare de tehnică militară ale Rusiei în vecinătatea Crimeii anexate ilegal și am fost țintă a declarațiilor agresive ale Rusiei, inclusiv de la nivel înalt. În acest context, este nevoie de construirea unei apărări mai puternice și mai adaptate și adaptarea unei posturi de descurajare, care include o prezență credibilă și persistentă a NATO pe flancul estic. Sunt convins că, prin aplicarea integrală, aceste decizii vor asigura un sistem coerent de apărare de la Baltică la Marea Neagră, protejând țările noastre, popoarele noastre și evitând acțiunile ostile din cauza unor lucruri înțelese greșit”, a arătat Iohannis.

România apreciază sprijinul și contribuția Aliaților în regiune la Brigada multinațională și inițiativa de cooperare pentru instruire și exerciții, a subliniat șeful statului, arătând că acestea vor asigura o prezență terestră în regiunea noastră și un cadru pentru sporirea interoperabilității prin programe de training și exerciții mult mai structurate.

„Salut și decizia privind declararea capabilității operaționale inițiale a sistemului antirachetă. Inaugurarea sistemului antirachetă de la Deveselu în luna mai demonstrează angajamentul Statelor Unite ale Americii și României pentru dezvoltarea capabilității NATO, ca parte a apărării noastre colective”, a completat șeful statului.

Președintele Klaus Iohannis participă la Summitul NATO care are loc vineri și sâmbătă la Varșovia.


„Negocierile la summit continuă. Președintele negociază încă intens obiectivele asumate de România la acest summit. Există însă semnale, vezi Stoltenberg, privind brigada multinațională, unul dintre obiectivele anunțate deja de România înainte de acest summit„, au precizat surse politice citate de Agerpres.

Klaus Iohannis anunţase şi el, când a ajuns la Varşovia, că negocierile privind propunerile ţării noastre noastre înaintează în direcţia dorită.

„Am ajuns la Varşovia unde, în câteva ore, va începe Summitul NATO, în cadrul căruia voi promova proiecte importante pentru securitatea României. Astăzi, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat ca Alianţa va transforma o brigadă românească într-o brigadă multinaţională pentru a întări prezenţa NATO în Sud-Estul Europei şi pentru apărarea împotriva atacurilor venite din afara Alianţei. Declaraţia confirmă astfel că iniţiativele şi obiectivele propuse de România la acest Summit prind contur şi se vor regăsi în documentele finale ale reuniunii”, a scris Klaus Iohannis, pe pagina sa de Facebook.

Alianța Nord-Atlantică va transforma o brigadă românească într-o brigadă multinațională, pentru a-și întări prezența în sud-estul Europei, a anunțat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la un forum la nivel de experți, organizat la Varșovia cu ocazia summitului NATO.

Citeşte şi: Summitul NATO de la Varşovia. Jens Stoltenberg a confirmat înfiinţarea unei brigăzi multinaţionale în România

Surse aliate declarau înainte de Summitul NATO că după reuniune se va obține o prezență terestră a Alianței prin intermediul brigăzii multinaționale de pe teritoriul României, care va fi alcătuită din 3.000 — 5.000 de militari, în jur de 1.000 fiind, prin rotație, din statele membre, iar restul contribuție românească.

„Există asigurări din partea Bulgariei pentru 400 de militari, iar Polonia va angaja o companie”, susțineau sursele citate.

Un alt obiectiv al României la summit vizează consolidarea profilului Mării Negre pe agenda NATO.

„Crearea unui cadru de cooperare pentru instruire și exerciții navale din Marea Neagră presupune exerciții pentru creșterea inter-operaționalității. Este o decizie care trebuie respectată. Proiectul va continua pentru că există o decizie, din mai 2015, a miniștrilor apărării din statele membre NATO. SUA, Franța și Marea Britanie susțin acest proiect. Cu Turcia, cu sau fără Bulgaria, România își va asuma rolul de națiune-cadru la care să se alăture alte state neriverane. Este vorba despre state care au mai făcut exerciții în Marea Neagră, respectiv Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Canada și Polonia”, au explicat sursele menționate.

De asemenea, se urmărește declararea capabilității inițiale a scutului antirachetă de la Deveselu și dezvoltarea planului de contingență.