Obişnuieşti să consumi pate de ficat din comerţ? S-ar putea să te laşi după ce afli ce conţine de fapt

Daca te uiti cu atentie pe etichetele pateurilor de ficat din comert s-ar putea sa renunti la a mai consuma acest aliment.

RomaniaTV.net
24 ian. 2016, 12:08
Obişnuieşti să consumi pate de ficat din comerţ? S-ar putea să te laşi după ce afli ce conţine de fapt

Pateul de ficat din comert are de fapt un continut foarte scazut de… ficat. Majoritatea conservelor de pate de ficat au un procent de 15-25% ficat de porc. In rest, ingredientele sunt slanina, sorici, faina alba de grau (!!!), proteina vegetala din soia, amidon din porumb, apa, sare iodata(dupa gust, pentru ca nu scrie nicaieri ce procent de sare a fost folosit in cei 85% ramasi dupa ingredientul principal), zahar, carmin (colorant), gluten (agent alergen) si nitrit de sodiu, pe post de agent conservant. Despre nitritul de sodiu (E 250) si potentialul sau cancerigen s-a discutat mult in ultima vreme, deci putem considera ca este bine sa fie evitat.

Atenţie la ce mănânci! DESCOPERIREA-ŞOC făcută de specialişti în mâncarea românilor

Daca avem ghinion, unele conserve de pateu de ficat contin si mai putin ficat, dar E-uri pentru colorare din belsug, potentator de gust si chiar mai multe tipuri de substante conservante deodata. Nu de alta, dar la doar 15% ficat intr-o conserva, restul cutiei trebuie umplut cu ceva cat mai ieftin.

Conservele din carne, PERICULOASE pentru sănătate. Ce conţin acestea de fapt

Iata o lista de substante prezente pe etichetele pateurilor de ficat din comert: polifosfati, condimente, extract de condimente, mustar, sirop de glucoza, emulgatori- esterii glicerolici ai acidului citric, lactilat de sodiu, agenti de ingrosare: guma guar, guma xantan, antioxidant- acid citric, ascorbat de sodiu, potentiator de aroma: monoglutamat de sodiu, vitamine, agent de gelifiere- caragenan, agent de reglare a aciditatii: acid malic.