Octavian Jurma: „Se dă foc şcolilor pentru a se menţine deschise birturile”

Prezenţă fizică la şcoală indiferent de rata de infectare, criterii clare pentru suspendarea orelor, teste de salivă, s-a decis joi seară. Pentru spectacole, restaurante, nunţi, botezuri nu mai există opţiunea testării, peste pragul de 6 la mie.

01 oct. 2021, 09:14
Octavian Jurma: „Se dă foc şcolilor pentru a se menţine deschise birturile”

Octavian Jurma a scris un mesaj pe Facebook în care compară măsura impusă de Guvern cu decizia lui Nero privind incendierea Romei.

„O să vorbim mult de această decizie fatidică care este comparabilă cu decizia lui Nero de a da foc Romei ca să îşi desăvârşească opera. În cazul acesta însă motivele sunt mult mai prozaice şi cinice: se dă foc şcolilor pentru a se menţine deschise birturile”, a explicat epidemiologul.

Florin Cîţu: „Şcolile nu se mai închid în funcţie de rata de incidenţă”
Pentru a arăta cât de gravă este situaţia, Octavian Jurma foloseşte o parabolă în care, în locul pompierilor chemaţi să stingă incendiul dintr-o casă, sosesc reprezentanţii unui partid cu o cisternă de benzină.

„Nu am lăsat pompierii să vină pentru că ne costă prea mulţi bani. Ai vazut însă că se stinge incendiul şi fără pompieri? Plus ca te-am scăpat şi de povara bătrânilor. Nu uita să votezi partidul la anul”, este deznodământul parabolei.

Elevii nu sunt de acord cu menţinerea şcolilor deschise dacă rata de infectare depăşeşte 6 la mie: „Decizia nu va fi în beneficiul elevilor”
Specialistul a explicat de ce rata de infectare a crescut foarte mult în ultimele zile.

„Ei bine, în timpul lunii august şi septembrie pandemia a crescut exponenţial, iar creşterea şi mai agresivă din această săptămâna este rezultatul deschiderii şcolilor în urmă cu 2 săptămâni. Numărul de cazuri va exploda, dar guvernatii noştri ştiu foarte bine asta. Atunci de ce au ales să arunce benzină pe un foc deja scăpat de sub control? Pentru că nu puteau ţine birturile şi pacanele deschise dacă închideau şcolile. Ar fi ieşit un circ monstruos până şi în România”, este concluzia lui Octavian Jurma.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a hotărât astăzi desființarea pragului de închidere a școlilor la 6 la mie. Tot azi, Florin Cîțu a anunțat că pe lângă decuplarea de rata de incidență dintr-o localitate, decizia de închidere a școlii în format fizic nu mai ține cont nici de declararea carantinei în acel oraș sau în comuna respectivă.
Acum urmează o ședința de Guvern pentru aprobarea prin hotărâre de Guvern a acelei decizii și modificarea regulilor actuale printr-un nou ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației.

Măsurile adoptate în Hotărârea nr. 76, în cadrul ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență sunt următoarele:

Art.1 – (1) Se abilitează Ministerul Educației și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 5.196/1.756/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, în sensul:

a) permiterii participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, indiferent de rata de incidență cumulată cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2;

b) stabilirii modalităților de adoptare a deciziilor de suspendare a prezenței fizice la cursuri, a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală;

Art.2 – (1) Se propune utilizarea în unitățile de învățământ a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, pentru elevi și preșcolari, personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic, în scopul monitorizări permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul acestora concomitent cu intensificarea acțiunilor de control desfășurate de instituțiile abilitate pentru verificarea respectării normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a explicat ieri la România TV care sunt pașii următori: „Deja este cunoscut faptul că în fiecare zi de vineri se decide scenariul pentru săptămâna următoare. Acestea sunt regulile în vigoare la momentul în care vorbim. Deci răspunsul este vineri. Am avut astăzi primul pas, la nivelul Comitetului tehnico-științific. Următorul pas, al doilea este adoptarea unei hotărâri CNSU. Al treilea pas este organizarea unei ședințe de Guvern. Al patrulea este modificarea ordinului comun al ministerului Educației și Sănătății. Toți acești patru pași vor fi parcurși până vineri în așa fel, încât toți părinții elevii, profesorii să știe în ce mod se va derula școala începând de luni”.