Florin Cîţu: „Şcolile nu se mai închid în funcţie de rata de incidenţă”

Premierul a anunţat că şcolile nu trec în online atunci când o localitate depăşeşte rata de incidenţă 6 la mie. Detaliile vor fi stabilte joi, într-o şedinţă a CNSU.

30 sept. 2021, 15:21
Florin Cîţu: „Şcolile nu se mai închid în funcţie de rata de incidenţă”

Premierul Florin Cîţu a anunţat că o întrunire a CNSU va stabili joi seară detaliile funcţionării şcolilor în pandemie, chiar dacă rata creşte peste 6 la mia de locuitori. Cert este că nicio şcoală nu trece în online în localităţile aflate în carantină decât dacă sunt focare şi cazuri în acea şcoală.

„Am luat astazi decizia, prin hotărârea CNSU, sa ma asigur ca in Romania companiile nu vor fi inchise si vor ramane activitatile economice deschise in continuare, deci asta vom face astazi, ca scolile vor ramane cu prezenta fizica acolo unde se poate sa ramana cu prezenta fizica.”, a spus Cîţu la inaugurarea Pasajului Mogoşoaia.

Premierul a adăugat că Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei va decide cât de des va fi făcută testarea elevilor şi că specialiştii au propus să fie de două ori pe săptămână, însă a precizat că i se pare prea des intervalul.

Specialiştii au decis, miercuri, că unităţile de învăţământ pot funcţiona cu prezenţă fizică indiferent de rata de infectare din localitate, iar deciziile de suspendare a prezenţei fizice vor fi luate în funcţie de cazurile confirmate în clasă sau şcoală. Decizia nu este definitivă, urmează decizia CNSU, o Hotărâre de Guvern şi ordinul miniştrilor Educaţiei şi Sănăţiţii, însă se doreşte ca mpăsura să se aplice din 4 octombrie.

„Le vom introduce în şcoli. Vor fi folosite. Sunt un test rapid care este folosit şi în alte ţări. Înţeleg că şi Franţa foloseşte acest test. Deci nu văd o problemă aici. Va fi introdus şi va fi decizia celor de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei, prin ordin vor spune cât de des se va face. Era o propunere de la specialişti cred de două ori pe săptămână, dar eu cred că este prea mult. Am spus foarte clar şi asta este decizia CNSU care va fi aprobată în această seară. Veţi vedea detaliile. Pentru şcoală se scoate acea legătură cu gradul de incidenţă. Şi atunci de mâine pentru fiecare şcoală în parte decizia în funcţie de numărul de copii infectaţi. Vom vedea detaliile care vin prin ordin de la MS şi MEN. De câte ori trebuie să se testeze ş.a.m.d. Haideţi să aşteptăm de la ei”, a afirmat Florin Cîţu la deschiderea traficului pe Pasajul Mogoşoaia.

Valeriu Gheorghiţă propune ca şcolile fără cazuri de COVID să funcţioneze cu prezenţă fizică şi după incidenţa 6

”Referitor la scenariile de functionare a şcolilor, astăzi, 29 septembrie 2021, Grupul de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a decis în unanimitate (exclusiv membri cu drept de vot, având competenţe medicale/epidemiologice):

1. Decuplarea scenariilor de funcţionare a şcolilor de rata de infectare din localitate şi adoptarea deciziilor de suspendare a prezenţei fizice în funcţie de cazurile confirmate la nivel de clasă/şcoală, în paralel cu intensificarea măsurilor de control din partea autorităţilor competente, în vederea respectării stricte a regulilor de protecţie sanitară în şcoli.

Protest faţă de eliminarea pragului de închidere a şcolilor. Sorin Cîmpeanu: „Nu copiii sunt responsabili de sănătatea părinților și bunicilor nevaccinați”
2. Adoptarea de măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în şcoli, prin formularea unei solicitări către Agenţia Naţională a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening”, a transmis, miercuri, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Potrivit acestuia, după această primă etapă urmează adoptarea unei Hotărâri CNSU, apoi validarea prin Hotărâre de Guvern şi abilitarea miniştrilor educaţiei şi sănătăţii să opereze modificări în ordinul comun, în concordanţă cu hotărârile adoptate.
”Tot acest proces se va finaliza până vineri, 1 octombrie, în vederea stabilirii formulei de funcţionare a şcolilor, începând cu ziua de luni, 4 octombrie 2021”, a mai transmis Cîmpeanu.

Elevii cer testarea gratuită, săptămânală, a tuturor elevilor și profesorilor nevaccinați, după depășirea ratei de 6 infectări la mia de locuitori. Totodată, ei doresc ca școlile să rămânp deschise în format fizic până la carantinarea localității.

 

Premierul Florin Cîţu a anunţat că nu se vor închide nici restaurantele, urmând ca CNSU să stabilească toate criteriile de funcţionare, cu persoane vaccinate sau cu prezentarea unui certificat verde.