Octavian Jurma dă asigurări că vom avea „sărbători luminoase”: „Pandemia a început să scadă în intensitate. În decembrie, presiunea cauzată de infectări va fi suportabilă”

Cercetătorul Octavian Jurma este optimist în privința evoluției pandemiei la noi în țară. Conform estimărilor sale, românii vor avea parte de sărbători de iarnă "luminoase" în contextul în care, în decembrie, numărul de infectări ar ajunge la 4000 pe zi.

17 oct. 2021, 23:19
Octavian Jurma dă asigurări că vom avea „sărbători luminoase”: „Pandemia a început să scadă în intensitate. În decembrie, presiunea cauzată de infectări va fi suportabilă”

Numărul cazurilor de infectări a crescut alarmant în luna octombrie 2021. Dacă în primele zile ale lunii, se înregistrau sub 10.000 de cazuri de infectări, în doar o săptămână numărul acestora s-a dublat. Sute de români au pierdut lupta cu virusul de la începutul lunii octombrie, maximul de decese fiind atins pe 12 octombrie – 442 de decese.

În aceste condiţii, estimările ar trebui să fie sumbre. Dacă infectările urmează acelaşi trend ascendent, la orizont nu s-ar prea putea întrevedea sărbători prea fericite, petrecute în sânul familiei sau în mijlocul prietenilor. Şi totuşi, cercetătorul Octavian Jurma estimează că viitorul nu este atât de sumbru precum pare. Specialistul este de părere că intensitatea pandemiei a început să scadă, iar spre finalul anului nu vom mai avea un număr atât de mare de infectări, deși până atunci tragediile se vor ține lanț din cauza presiunii mari pe sistemul medical.

În luna noiembrie este aproape sigur că o să vedem o scădere legitimă a numărului de cazuri. Pandemia a început să scadă în intensitate. Într-adevăr, creșterea de 25% este mare, însă ne putem aștepta la un platou în următoarele două săptămâni. În noiembrie, probabil, vom avea o fază descendentă a numărului de cazuri.

Cât de repede scădem este foarte important, pentru că fiecare săptămână în care stăm la peste 10.000 de cazuri înseamnă un număr uriaș de morți pentru că oamenii nu au acces la chestiuni elementare”, a explicat Octavian Jurma pentru ziare.com.

Scade numărul infectărilor, dar creşte numărul deceselor

Deși numărul infectărilor scade, numărul mare de pacienți în stare gravă va duce la creșterea numărului de decese.

Se va mai întâmpla un lucru care va accentua tragedia care urmează. Va crește numărul de decese. Medicii sunt tot mai obosiți și vor începe să cedeze. Pe lângă cedarea instalațiilor de oxigen, medicamentele pe care le primim se vor consuma foarte rapid. Din acest motiv, este posibil ca în următoarele două săptămâni să avem o creștere accentuată a curbei tragediilor. Pentru că infectarea nu este o tragedie.

Citeste si Raed Arafat: „Avem 300 de morţi pe zi, este imens! Am ajuns deja la libertatea de dezinformare”. Şeful DSU cere sancţiuni pentru medici

Vedem acest lucru peste tot. În Marea Britanie, 30.000 de cazuri, dacă ești vaccinat, nu se traduce într-o tragedie în spitale. La noi, în acest moment, curba tragediilor este cuplată cu cea a infectărilor. Aceasta va scădea mai târziu.

Deci numărul de cazuri va începe să scadă în noiembrie. În ceea ce privește numărul de decese și de internări la ATI am putea vedea o scădere semnificativă abia pe la mijlocul, chiar spre finalul lunii noiembrie”, adaugă profesorul Jurma.

Octavian Jurma estimează că, în decembrie, numărul de cazuri va scădea semnificativ

Potrivit estimărilor omului de ştiinţă, în decembrie se aşteaptă o scădere semnificativă a numărului de infectări.

În luna decembrie mă aștept să vedem o scădere mai accelerată a numărului de cazuri și a numărului de internări și să se îmbunătățească situația mai rapid. Astfel că sărbătorile, de bine de rău, vor fi un pic mai ”luminoase”. Acum noi am intrat în scenariul imunizării de turmă. Nu se iau măsuri, prin urmare infecția se va duce până arde tot ce poate în calea ei.

Citeste si Vaccinarea unui singur membru al familiei scade aproape la jumătate riscul ca ceilalţi membri să se infecteze cu COVID-19. STUDIU

Aceasta înseamnă că avem, fie scenariul indian, când s-a dus foarte rapid în sus și a coborât, dar coborârea abruptă din India s-a datorat unor măsuri care s-au luat când s-au depășit 400.000 de cazuri pe zi. Ar mai fi un scenariu ca în Rusia, în care avem rata de vaccinare și opacitate similare. Acolo, aparent, numărul de cazuri nu a crescut foarte mult însă, vedem că numărul de decese se menține pe o pantă constantă și ascendentă, de trei luni”, a mai spus cercetătorul.

Conform calculelor doctorului Octavian Jurma, săptămâna viitoare vom avea un vârf, urmat de o scădere.

Săptămâna viitoare am putea avea un vârf, să sperăm, urmat de o scădere. Însă, în funcție de cât de rapidă va fi scăderea, poate fi determinată situația din decembrie.

Presupunând că mergem pe scenariul indian și vom avea o coborâre abruptă, atunci, am putea coborî sub 6.000 de cazuri pe la mijlocul lunii lunii noiembrie. Asta înseamnă că la aproximativ două săptămâni după, vom asista la o scădere reală și la o ușurare a presiunii de pe spitale. Vom reveni la o presiune suportabilă a presiunii COVID în România. Din păcate însă pentru noi, un număr de 4.000 de cazuri pe zi este un motiv de sărbătoare”, a conchis Jurma pentru sursa citată.