Octavian Jurma: Pandemia de COVID-19 nu mai poate fi eradicata si va deveni endemica si in Romania

Octavian Jurma spune că România trebuie să fie pregătită pentru a face faţă unor costuri personale şi sociale progresive mai mari, impuse de COVID-19, în contextul în care pandemia de COVID-19 nu va mai poate fi eradicata si va deveni endemica si in ţara noastră. Astfel, Octavian Jurma propune recompensarea financiară a celor vaccinaţi.

07 aug. 2021, 11:18
Octavian Jurma: Pandemia de COVID-19 nu mai poate fi eradicata si va deveni endemica si in Romania

„Pandemia de COVID-19 nu mai poate fi eradicata si va deveni endemica si in Romania.
Este o realitate noua la care trebuie sa ne adaptam sau sa ne pregatim sa facem fata la costuri personale si sociale progresiv mai mari, impuse de boala si suferinta”, susţine epidemiologul Octavian Jurma.

Citeşte şi: Cine ar trebui să facă a treia doză a vaccinului anti-COVID. Explicaţiile lui Valeriu Gheorghiţă: „Au în continuare un risc de dezvolta boala”

În opinia acestuia, „in ciuda retoricii negationiste de tip „COVID e doar o gripa” si „COVID dispare de la sine”, virusul SARS-CoV-2 nu doar ca nu a disparut ci evoluat in doar un an de la un nivel de infectiozitate comparabil cu gripa la unul de 4 ori mai ridicat, comparabil cu variola sau poliomielita. Tulpina Delta este mai infectioasa decat gripa, ebola si SIDA”.

„Suntem in teritoriu necartografiat medical. Nu stim cum va evolua pandemia in urmatorul an, stim doar ca variola si poliomielita sunt boli care au decimat omenirea milenii la rand. Nu putem coexista cu astfel de boli fara costuri umane si sociale imense si doar prin vaccinare universala am scapat de spectrul acestor molime devastatoare.
Mai avem inca un singur avantaj de partea noastra, faptul ca virusul SARS-CoV-2 nu a migrat deja ca variola si polio catre cei tineri. Daca insa nu ne vaccinam rapid in masa acesta este insa deznodamantul final al evolutiei unei boli care ucide adultii sau ii imunizeaza si se vede deja acest progres si in cazul SARAS-CoV-2.
In absenta vaccinarii universale, bazinul susceptibil evolueaza progresiv spre cei care nu au intalnit virusul in timpul vietii lor, deci al noilor nascuti si copiilor. Acesta este motivul pentru care vaccinam la nastere copiii impotriva unor boli endemice in randul adultilor si nu ii mai vaccinam cand boala a fost eradicata (variola)”.

Citeşte şi: EMA atrage atenţia: E devreme să confirmăm dacă va fi nevoie de doza de supra-rapel. Germania și Franța au anunțat că vor administra a treia doză

În acest context, Octavian Jurma propune recompensarea celor vaccinati prin reducerea impozitului.

„Poate fi un procent mai mic din impozitul general sau unul mai mare din asigurarea de sanatate. Statul recunoaste astfel ca cei vaccinati reprezinta in timpul pandemiei o povara fiscala mai mica decat cei navaccinati care vor reprezenta 80-90 din chelutielile necesare pentru tratamentul celor infectati.
Este un prim pas si in directia in care preventia si comportamentul preventiv in sanatate poate fi recompensat la fel ca in cazul asigurarilor auto pentru condusul preventiv cu scaderea costului asigurarii de sanatate sau a impozitului pe venit.
Acest stimul nu afecteaza cu nimic pe cei care nu vor sau nu pot sa se vaccineze si care pot trai in continuare in vechea normalitate dar ii recompenseaza pe cei care se vaccineaza si sunt dispusi sa faca efortul de a se adapta la noua normalitate”, mai spune Jurma.