Oficial din Ministerul Sănătăţii: Detaşarea obligatorie a medicilor va ostiliza personalul medical

Publicat: Vineri, 10 Iulie 2020 21:24 // Actualizat: Vineri, 10 Iulie 2020 21:24 // Sursa: romaniatv.net

Noua Lege privind carantina şi izolarea conţine un articol care prevede detaşarea obligatorie a medicilor. Preşedintele Comisiei ATI din Ministerul Sănătăţii este de părere că măsura detaşării va ostiliza personalul medical, iar un medic de urgenţă spune că nu se poate impune unui medic să plece, scrie News.ro.

Deputaţii au modificat noua Lege privind carantina şi izolarea şi au adăugat un articol care prevede posibilitatea detaşării obligatorii a medicilor dar şi a personalului paramedical şi auxiliar în zonele cu deficit, în situaţii speciale, cum este criza Covid.

Detaşarea obigatorie a personalului medical nu va rezolva însă marea problemă a deficitului de specialişti cu care se confruntă România. Pe timp de epidemie şi nu numai, o mare problemă este lipsa medicilor de ATI: există puţin peste 1.600 în toată ţara, inegal repartizaţi.

Nelu Tătaru, explicaţii despre creşterea alarmantă a numărului de infecţii cu coronavirus: "Poate că ne-am relaxat un pic cam repede"

La Spitalul din Călăraşi, de exemplu, cel mai mare din Bărăgan, lucrează un singur ATI-st. Situaţia este dificilă şi la Ploieşti, unitate sanitară care primeşte ajutorul medicilor anestezişti din Timişoara. Foarte greu fac faţă cazurilor şi medicii ATI-şti de la Spitalul Colentina, doar 12 la număr. Aici sunt aduşi pacienţi Covid din mai multe judeţe din sudul şi estul ţării.

Cei mai mulţi dintre medici, şi aşa puţini, sunt deja epuizaţi, iar detaşarea lor înseamnă automat dezechilibre în zonele unde lucrează.

„Nu poţi să impui unui medic să plece, să-şi lase familie, copii, ţineţi cont că de patru luni de zile toţi medicii, asistenţii, infirmierii, brancardierii se luptă cu coronavirus. În ultima lună, şi ştiţi foarte bine că Argeşul face parte din primele 5 judeţe cu multe cazuri de Covid, noi chiar suntem epuizaţi de adresabilitate. ATI -ul nostru este plin, lucrează la capacitate maximă”, spune dr. Alina Martău, medic SMURD Piteşti.

De asemenea, dr. Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor România a declarat că „acum se vede cât de important este să ai numărul de medici, acela de care ai avea nevoie uniform şi echilibrat în toată ţara”.

„Chiar acum 3 dintre medicii din Timişoara ajută colegii noştri din Ploieşti care fac cu greu faţă situaţiei deosebite prin care trec, cred că o asemenea măsură va ostiliza personalul medical şi va inhiba acest spirit de solidaritate. Iese la iveală acum criza de personal în aceste condiţii deosebite, şi ceea ce trebuie făcut este să se asigure normativele legale de personalul ATI”, a spus și dr. Dorel Săndesc, preşedintele Comisiei de ATI din Ministerul Sănătăţii.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
coronavirus covid 19 detasare medici Ministerul Sănătăţii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8358
RON
15 Aug
noapte 19 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H