Oficial INSP: „Garantat vom avea focare de COVID în şcoli. Sunt de neevitat”

Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibil, Adriana Pistol, din cadrul INSP, a declarat într-un interviu la Digi24 că se aşteaptă la focare de coronavirus în şcolile din România, după deschiderea acestora.

RomaniaTV.net
04 aug. 2020, 18:57
Oficial INSP: „Garantat vom avea focare de COVID în şcoli. Sunt de neevitat”

„Vor exista, punctual și închideri de câte o clasă, cum e și la gripă. Vor fi punctuale, vor fi de scurtă durată, acestea sunt de neevitat. Dacă suntem într-un scenariu foarte rău, atunci toată lumea ar trebui să meargă la online. Cred că trebuie făcute raționamente dependente de numărul de copii și de situația epidemiologică locală”, a spus oficialul INSP.

Citeşte şi: Alexandru Rafila, un nou scenariu absurd pentru anul şcolar: „Redeschidere în funcţie de dotările fiecărei unităţi în parte”

Adriana Pistol susţine că ar trebui să fie sub 1000 de cazuri pe zi pentru ca elevii să se întoarcă la şcoală. Aceasta consideră că autorităţile ar putea avea o prognoză cu două săptămâni înainte de începerea noului an şcolar.

„Cred că 1000 e cam mult. Cred că ar trebui să avem sub 1000 de cazuri ca să meargă copiii la școală toți și permanent. Cred că cu două săptămâni înainte am putea avea o prognoză despre ceea ce se va întâmpla la acel moment. Cu două săptămâni înainte poți să îți dai seama care este tendința, care sunt județele cele mai afectate, localitățile cele mai adectate și Ministerul Educației, cu inspectoratele școlare, vor putea să planifice: aici se deschide în felul ăsta, aici, în felul ăsta…”

Citeşte şi: Cum ar putea arăta şcoala la toamnă. Prof. Tunegaru, constatare îngrijorătoare: „Suntem la fel de puțin pregătiți cum eram în martie”

„Știu că toată lumea își dorește să știe cum, numai că acesteste așa de variabil… Gândiți-vă că la 15 septembrie se poate începe școala într-un mod anume, pe baza prognozelor din acel moment, după care, în octombrie, să se schimbe. Să se întâmple ceva într-o parte, și să înceapă online, după care să se liniștească lucrurile în altă parte și să se întoarcă copiii la școală”, a mai spus Adriana Pistol.