Oficial japonez: Comunitatea internaţională, îngrijorată de expansiunea maritimă a Chinei

Expansiunea maritimă chineză, împreună cu creşterea rapidă a cheltuielilor militare, provoacă îngrijorare în rândul statelor din zona Asia-Pacific, dar şi în rândul comunităţii internaţionale, a declarat, luni, ministrul japonez de Externe, Fumio Kishida, citat de Reuters.

26 apr. 2016, 05:48
Oficial japonez: Comunitatea internaţională, îngrijorată de expansiunea maritimă a Chinei

Relaţiile sino-nipone sunt marcate de dispute teritoriale, rivalităţi regionale şi numeroase neînţelegeri privind agresiunea japoneză în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

China şi Japonia îşi dispută suveranitatea asupra unui grup de insuliţe nelocuite din Marea Chinei de Est, în timp ce în Marea Chinei de Sud, Beijingul construieşte insule pe recifuri artificiale, departe de apele teritoriale chineze.

China revendică aproape întrega zonă a Mării Chinei de Sud, unde se crede că se găsesc rezerve uriaşe de petrol şi gaze naturale. Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnamul au de asemenea revendicări asupra unor părţi din mare.

Ministrul japonez de Externe, Fumio Kishida, care urmează să viziteze China în viitorul apropiat, a mai declarat că urmăreşte să „creeze relaţii sino-nipone care să fie adecvate pentru o nouă eră.”