Oficial NATO: Rusia a trimis în ultimele luni în estul Ucrainei peste 1.000 de unităţi de echipament greu

Rusia a trimis în ultimele luni separatiștilor proruși din estul Ucrainei peste 1.000 de unități de echipament greu, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru agenția ucraineană Unian, cerând Moscovei să-și retragă trupele și tehnica militară de pe teritoriul ucrainean.

19 iun. 2015, 08:33
Oficial NATO: Rusia a trimis în ultimele luni în estul Ucrainei peste 1.000 de unităţi de echipament greu

”Aliații consideră că Rusia îi susține pe separatiștii din estul Ucrainei cu forțe, echipament și instruire. Acest lucru a fost confirmat de toți cei 28 de miniștri ai apărării din statele NATO în declarația lor comună adoptată la reuniunea din mai din Antalya (Turcia). În ultimele luni, Rusia a trimis separatiștilor peste 1.000 de unități de echipament greu, incluzând tancuri, artilerie și sisteme de apărare antiaeriană avansate. Știm aceasta de la serviciile noastre de informații”, a afirmat Stoltenberg, potrivit Agerpres.

El a adăugat că NATO urmărește cu atenție informațiile legate de escaladarea confruntărilor în estul Ucrainei și de folosirea armamentului greu în regiune, subliniind că singura cale către pace este îndeplinirea totală a acordurilor de la Minsk, semnate în februarie de părțile implicate în conflict.

Ce spune NATO de o intervenţie în estul Ucrainei

În context, secretarul general al NATO a cerut Rusiei ‘să înceteze destabilizarea deliberată a situației în estul ucrainean, să pună capăt susținerii separatiștilor, să-și retragă trupele și tehnica militară din Ucraina și de la frontiera ei’.

NATO, a precizat Jens Stoltenberg, ‘nu dorește o confruntare cu Rusia, ci o relație constructivă’ cu această țară. ”Obiectivul nostru nu este izolarea Rusiei, însă o colaborare poate avea loc doar pe baza respectării granițelor, a regulilor și acordurilor încheiate. Facem apel la Rusia să revină la respectarea dreptului internațional”, a mai subliniat secretarul general al Alianței în interviul pentru Unian.