OFICIAL: Secuii din România cer autonomie teritorială. Premierul Nicolae Ciucă trebuie să pronunțe verdictul

Ambițiile unor vorbitori de limba maghiară, din România, nu se lasă înduplecate. Consiliul Național al Secuilor i-a trimis premierului Nicolae Ciucă o scrisoare de 108 pagini îi cere autonomia teritorială.

27 dec. 2022, 10:29
OFICIAL: Secuii din România cer autonomie teritorială. Premierul Nicolae Ciucă trebuie să pronunțe verdictul

Balask Izsak, președintele Consiliului Național al Secuilor, a anunțat la finalul săptămânii trecute, că a început să pună presiune pe premierul României, Nicolae Ciucă.

Astfel, liderii secuilor au avut grijă să-mi amintească oficialului de la Palatul Victoria angajamentele pe care diverși oficiali vremelnici le-au făcut în 1993, odată cu aderarea la Consiliul Europei. Izsak se așteaptă ca Guvernul de la București „să fundamenteze politica în domeniul protecției minorităților naționale pe principiile definite în Recomandarea 1201/1993 a Consiliul Europei, să restituie proprietăţile naţionalizate ale bisericilor şi să permită înfiinţarea şi funcţionarea şcolilor bisericeşti”.

„Solicităm ca aceste angajamente să fie onorate, demonstrând astfel că criteriile de aderare la Schengen vor fi respectate pe termen lung”, a declarat preşedintele Consiliului, potrivit Agerpres.

 

Argumentele secuilor din România, care susțin autonomia teritorială

 

Izsak a invocat Recomandarea 1201/1993 a Consiliului Europei, Articolul 11, ce prevede că regiunile unde sunt majoritare persoanele aparţinând unei minorităţi naţionale au dreptul să dispună de administraţii locale autonome adecvate sau de un statut special, corespunzător situaţiei istorice şi teritoriale specifice şi conforme cu legislaţia naţională a statului.

„Acest lucru înseamnă, în esenţă, autonomia teritorială”, a declarat Balazs Izsak.

Oficialul Consiliului va trimite scrisoarea lui președinților celor două camere ale Parlamentului României. Mai mult, liderii secuilor au elaborat și un proiect de statul pentru autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc, respins în repetate rânduri de Parlamentul României.

„Dacă o resping, atunci să ne explice cum intenţionează să îndeplinească angajamentele articolului 11 din Recomandarea 1201. Îi vom asculta. Aşteptăm sugestiile domniilor lor. Noi avem o propunere, noi avem o viziune, dânşii au un angajament. Pentru acest angajament trebuie să aibă şi o viziune proprie”, a mai declarat oficialul CNS – frații maghiarilor, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Sfântu Gheorghe.