Oficialii polonezi, români şi maghiari resping propunerea de partajare a Ucrainei, pentru că e „absurdă”

Oficialii polonezi, români şi maghiari consideră "absurdă" propunerea lui Vladimir Jirinovski de partajare a Ucrainei. Reacţia vine după ce ministerul de Externe al Poloniei a primit, luni, o scrisoare oficială din partea Dumei de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului federal) în care este expusă propunerea împărţirii teritoriului Ucrainei, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
24 mart. 2014, 17:02
Oficialii polonezi, români şi maghiari resping propunerea de partajare a Ucrainei, pentru că e „absurdă”

România a primit scrisoarea în care Vladimir Jirinovski, vicepreşedintele Dumei de Stat a Rusiei, a sugerat ca România, Ungaria şi Polonia să împartă teritoriul din vestul Ucrainei, dar ‘această propunere absurdă nu necesită niciun comentariu’, a declarat luni pentru AFP purtătoarea de cuvânt a Ministerului român de Externe, Brânduşa Predescu.

O apreciere asemănătoare a fost formulată şi de diplomaţiile de la Varşovia şi Budapesta. ‘O scrisoare cu o astfel de propunere a fost primită de ambasada Poloniei la Moscova’, a declarat tot pentru AFP purtătorul de cuvânt al MAE polonez, Marcin Wojciechowski. ‘O considerăm o mare absurditate’, a precizat el.

La rândul său, şeful serviciului de presă al MAE ungar, Gabor Kaleta, a declarat agenţiei MTI că Jirinovski nu este un reprezentant al guvernului rus, în consecinţă Ungaria nu va răspunde oficial propunerii sale ‘absurde’. O astfel de propunere ar pune la îndoială integritatea teritorială a Ucrainei, faţă de care Ungaria şi-a manifestat în mod repetat sprijinul, a indicat oficialul maghiar.

Preşedintele Partidului Liberal-Democrat din Rusia a propus în scrisoarea expediată celor trei ţări ca acestea să-şi împartă între ele partea de vest a Ucrainei. Concret, liderul naţionalist rus a sugerat organizarea unui referendum în urma căruia cinci regiuni din vestul Ucrainei, cu populaţie majoritar favorabilă Poloniei, şi anume Volyn, Lviv, Ivano-Frankivsk, Ternopil şi Rivne, să fie alipite Poloniei, în timp ce Transcarpatia ar urma să ajungă în componenţa Ungariei şi regiunea Cernăuţi să revină României.