The Washington Post: Rusia ar putea capitula în câteva săptămâni. Putin are probleme din ce în ce mai mari la Kremlin

Campania militară fulger a Ucrainei de a expulza forțele ruse din regiunea sa de nord-est, Harkov, ar putea marca un punct de cotitură în război și semnalează un moment de pericol pentru președintele rus Vladimir Putin.

13 sept. 2022, 17:38
The Washington Post: Rusia ar putea capitula în câteva săptămâni. Putin are probleme din ce în ce mai mari la Kremlin

Ani de zile, Vladimir Putin și-a cultivat în Rusia o imagine de lider care a restabilit forţa militară și statutul de mare putere al ţării după prăbușirea Uniunii Sovietice, dar aceste mituri par să fie spulberate în Ucraina, pe măsură ce trupele ruse se retrag în aparentă dezordine.

În condițiile existente de pe front, trupele ruse pot fi obligate să capituleze, scrie The Washington Post, citând reprezentanți ai cercurilor de informații din Statele Unite. „Rusia are probleme, și-a arătat slăbiciunea, iar acum întrebarea este cum vor reacționa rușii la toate aceste evenimente”, scrie ziarul, care citează şi câteva surse care cred că Ucraina şi-ar putea recupera teritoriile în următoarele săptămâni.

În acelaşi timp, bloggerii militari pro-Kremlin îi critică furioşi pe comandanții superiori ai armatei. Unii comentatori ai televiziunii de stat, cândva încrezători în victoria uşoară în Ucraina, vorbesc acum sumbru despre dificultăţile cu care se confruntă trupele lor împotriva unui adversar puternic. Desigur, războiul este departe de a se termina. În ciuda progreselor, Rusia încă ocupă o parte considerabilă a Ucrainei și a arătat luni că poate continua să provoace distrugeri prin bombardarea infrastructurii, tăierea alimentării cu energie și apă în mai multe regiuni.

Citeşte şi Ucrainenii au început să doboare dronele trimise de Iran către Moscova. Ruşii îşi mută în secret familiile din Crimeea

Dar discuțiile despre referendumuri pentru anexarea teritoriilor ocupate sunt înlocuite cu neliniștea dacă Rusia va fi forțată să se retragă din regiunile ucrainene pe care le-a ocupat pentru prima dată în 2014, inclusiv posibil chiar și din Crimeea.

Ritmul nemulțumirii față de eșecurile armatei este din ce în ce mai puternic în rândul analiștilor ruși, care se gândesc din ce în ce mai mult la înfrângerea în Ucraina, scrie şi Bloomberg. Acest rezultat ar zdrobi reputația lui Putin de lider infailibil. Ar intensifica luptele interioare din cadrul Kremlinului și al serviciilor de securitate din cauza vinovăției pentru cea mai gravă dezamăgire militară, de la retragerea sovietică din Afganistan.

Citeşte şi Ruşii confirmă retragerea masivă din zona Harkovului. Drept răzbunare au lăsat fără curent al doilea cel mai mare oraş al Ucrainei