Olanda a SUSPENDAT vaccinarea cu AstraZeneca pentru persoanele sub 60 de ani. Mii de programări au fost ANULATE

Țările de Jos au decis suspendarea temporară a vaccinului AstraZeneca pentru persoanele sub vârsta de 60 de ani, după decesul unei femei care a fost vaccinată cu acest ser.

02 apr. 2021, 20:15
Olanda a SUSPENDAT vaccinarea cu AstraZeneca pentru persoanele sub 60 de ani. Mii de programări au fost ANULATE

Olanda a SUSPENDAT vaccinarea cu AstraZeneca pentru vârstnici. Decizia a fost luată în urma noilor rapoarte ale agenției de monitorizare a medicamentelor Lareb și a discuțiilor cu autoritățile sanitare, conform comunicatului Ministerului Sănătății. Agenția a precizat faptul că a primit cinci rapoarte de tromboză extinsă cu număr scăzut de trombocite după vaccinările cu vaccinul AstraZeneca, inclusiv la o femeie care a murit. Agenţia a spus că evenimentele au avut loc la 7 până la 10 zile după vaccinare.

„Sunt femei între 25 şi 65 de ani. Trei paciente au prezentat embolii pulmonare extinse. Una a murit şi una a avut, de asemenea, o hemoragie cerebrală”, a detaliat Lareb. Aproximativ 400.000 de persoane au fost vaccinate cu AstraZeneca în Ţările de Jos în perioada respectivă, iar rapoartele „par comparabile cu alte rapoarte din Europa”, a spus Lareb.

Citește și: Reacție adversă puternică după vaccinul Moderna. O femeie din Galați a fost transportată la spital

Olanda a SUSPENDAT vaccinarea cu AstraZeneca

În urma acestei decizii, aproximativ 10.000 de programări vor fi anulate. De asemenea, și Germania a oprit vaccinarea cu serul AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta sub 60 de ani. Aproximativ 10.000 de programări pentru vaccinări urmează să fie anulate în urma deciziei de suspendare a utilizării vaccinului.

În urma anunţului Ţărilor de Jos, AstraZeneca a declarat că lucrează cu autorităţile olandeze pentru a răspunde oricăror întrebări legate de utilizarea vaccinului său împotriva COVID-19. „Autorităţile de reglementare din Marea Britanie, Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au ajuns la concluzia că beneficiile utilizării vaccinului nostru pentru a proteja oamenii de acest virus mortal depăşesc în mod semnificativ riscurile la toate grupele de vârstă adultă”, a declarat un purtător de cuvânt al AstraZeneca într-un comunicat citat de Reuters.

Citește și: Monica Pop, Adina Alberts şi zeci de medici, scrisoare deschisă pentru autorităţi. „Încetaţi cu obligativitatea purtării măştilor şi cu interdicţiile de circulaţie”

S-a descoperit de ce apar cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca. Explicaţiile oamenilor de ştiinţă

Oamenii de ştiinţă au descoperit care este cauza apariţiei cheagurilor de sânge după vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca. Potrivit specialiştilor, fenomenul este similar cu unul care apara rar, după folosirea unui medicament numit heparină. S-a descoperit de ce apar cheaguri de sânge după vaccinul cu AstraZeneca. Oamenii de ştiinţă spun că fenomenul este identic cu unul care apare rar, după folosirea unui medicament numit heparină.

Oamenii de ştiinţă cred că fenomenul este similar cu unul care apare rar, după folosirea heparinei, numit trombocitopenie indusă de heparină (HIT). În HIT, medicamentul provoacă sistemul imunitar să producă anticorpi care activează trombocitele şi care determină coagularea sângelui, relatează AlephNews.