Olanda militează pentru interzicerea bancnotei de 500 de euro. De asemenea, plăţile cash ar urma să fie limitate la 5.000 de euro

Ministrul olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra, conduce o mişcare europeană comună care cere interzicerea bancnotei de 500 de euro şi plăţile în numerar de peste 5.000 de euro, pentru a preveni spălarea de bani şi alte activităţi infracţionale.

20 sept. 2021, 14:34
Olanda militează pentru interzicerea bancnotei de 500 de euro. De asemenea, plăţile cash ar urma să fie limitate la 5.000 de euro

Oficialul le-a spus parlamentarilor că planul este sprijinit, pe lângă Olanda, de Belgia, Franţa, Italia şi Spania, fiecare ţară putând decide un plafon chiar mai scăzut pentru plăţile în numerar.

Hoekstra lucrează la un program de limitare a plăţilor în numerar la 3.000 de euro în Olanda, ca parte a planului naţional prezentat în 2019 privind combaterea spălării banilor, scrie Dutch News.

Decizia de interzicere a bancnotei de 500 de euro şi a plăţilor în numerar de până la 5.000 de euro nu-i va afecta pe consumatorii obişnuiţi deoarece ei fac rareori plăţi în numerar de peste 1.000 de euro în Olanda, a explicat ministrul de Finanţe.

Citeşte şi Fost şef ANAF, jefuit de 500.000 de euro în timp ce era în vacanţă. Povestea bugetarului cu Ferrari

Conform deciziei BCE, bancnota de 500 de euro nu mai este emisă dar încă mai sunt în circulaţie aproximativ 400 de milioane de bancnote, echivalentul a 200 de miliarde de euro.

Hoekstra şi omologii săi europeni vor retragerea completă a bancnotei, susţinând că este în principal folosită pentru tranzacţii ilegale.

Analiştii au arătat că în cele din urmă bancnotele ajung în ţări din America Latină, Mexic şi China, unde nu poţi plăti nici măcar un pachet de unt în euro„, a apreciat Theo Akse, fost şef al organismului de combatere a spălării banilor.

Citeşte şi Mai multe ţări ar putea părăsi UE, crede fostul negociator şef al Comisiei Europene pentru Brexit. Avertisment clar al lui Michel Barnier pentru „bula de la Bruxelles”


loading...