Olanda nu vrea România în Schengen, dar îi arată bunăvoinţă Kremlinului. Zeci de companii au primit scutire de la sancţiunile anti-ruse

Autoritățile din Olanda au scutit zeci de companii și agenții guvernamentale de la aplicarea sancțiunilor anti-ruse, transmite RTL Nieuws. În total, 91 de autorizații au fost eliberate de diverse ministere din țară.

24 oct. 2022, 17:50
Olanda nu vrea România în Schengen, dar îi arată bunăvoinţă Kremlinului. Zeci de companii au primit scutire de la sancţiunile anti-ruse

Ministerul de Externe din Olanda a explicat aceste decizii prin necesitatea de a „oferi o oarecare flexibilitate în cazuri specifice”. Guvernul a refuzat să publice numele companiilor și sectoarelor cărora li sa acordat scutiri, iar Ministerul de Externe le-a clasificat drept „informații confidențiale ale companiilor”.

În special, Ministerul Infrastructurii a permis navelor rusești să intre în porturile țării cu anumite categorii de mărfuri, precum aluminiu sau alimente. S-a astfel făcut o excepție pentru 34 de nave, informează RTL Nieuws.

În plus, Ministerul Climei și Energiei le-a permis unor organizații să primească energie de la fostele filiale ale Gazprom . Întrucât toate filialele europene ale concernului au fost transferate guvernului german sub denumirea generală SEFE Energy (Securing Energy for Europe), „ nici un cent” din veniturile lor nu merge către Rusia, au subliniat jurnaliştii.

Citeşte şi Guvernul Ungariei bagă bani în reclame care critică pedepsirea economică a Rusiei. Viktor Orban compară sancţiunile cu bombe, afişe au apărut în toată ţara VIDEO

Potrivit ministerului olandez, „zeci de organizații” din țară beneficiază de această scutire, inclusiv municipalități, școli și alte autorități. Agenția a emis 25 de permise, scutind 150 de solicitanți de la sancțiuni (un document se poate aplica mai multor organizații).

Ministerul Comerțului Exterior a eliberat în total 18 autorizații pe „motive umanitare”. Potrivit reprezentanților departamentului, aceste măsuri contribuie la cooperarea dintre UE și Rusia pe „probleme pur civile”. Ministerul de Finanțe, la rândul său, a acordat diverselor companii olandeze 13 excepții – acestea se referă la active rusești înghețate sau plăți pentru bunuri supuse sancțiunilor.

Pentru a menține „relațiile diplomatice” dintre Rusia și Olanda, Ministerul de Externe de la Amsterdam a permis unui număr de organizații să coopereze cu instituțiile financiare ruse din lista de sancțiuni. Acestea includ bănci în care mai mult de 50% din acțiuni sunt deținute de statul rus, cum ar fi Sberbank, VTB, VEB sau Gazprombank.

Citeşte şi Al optulea pachet de sancţiuni pregătit de UE împotriva Rusiei. Cu ce măsuri speră Europa că-l va învinge pe Putin