Olanda susţine aderarea României la Schengen. Premierul Ciucă a reacţionat imediat pe Twitter

Decizia finală privind acceptarea în spaţiul Schengen va fi adoptată de Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, la 8 decembrie.

02 dec. 2022, 17:41
Olanda susţine aderarea României la Schengen. Premierul Ciucă a reacţionat imediat pe Twitter

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, anunţă că şi Olanda susţine aderarea României la Schengen: „ Dialogul politic foarte strâns cu partenerii olandezi de la toate nivelurile a contribuit la fundamentarea unei abordări favorabile”.

„Mă bucur să salut evaluarea şi poziţia pozitivă de astăzi a guvernului olandez în sprijinul aderării României la Schengen . Dialogul politic foarte strâns cu partenerii olandezi de la toate nivelurile a contribuit la fundamentarea unei abordări favorabile”, scrie pe Twitter Bogdan Aurescu.

Prin poziţia comisiei abilitate din Parlamentul Suediei se confirmă sprijinul acestei ţări pentru intrarea României în Schengen. Decizia finală va fi adoptată de Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, la 8 decembrie.

Aderarea României la Schengen, stabilită în Consiliul JAI din 8-9 decembrie! UE a anunțat programul oficial al marii reuniuni
Premierul Nicolae Ciucă a salutat, vineri, pe Twitter, recunoaşterea de către Guvernul Olandei a disponibilităţii României de a adera la Schengen, şeful Executivului arătând că Olanda este un partener valoros al ţării noastre şi că sunt hotărâţi să continue să lucreze împreună.

”Salut recunoaşterea de către Guvernul Olandei a disponibilităţii României de a adera la Schengen ca un pas esenţial pentru atingerea acestui obiectiv, posibil prin dialog şi cooperare. Olanda este un partener valoros al ţării noastre. Suntem hotărâţi să continuăm să lucrăm împreună”, a scris premierul Nicolae Ciucă.

Ministrul de Externe, Bogan Aurescu a scris vineri pe Twitter că se bucură să salute evaluarea pozitivă de astăzi şi poziţia guvernului olandez în sprijinul aderării la Schengen a României.

În urmă cu scurt timp, şi Guvernul Suediei a reuşit să obţină sprijinul Parlamentului şi a primit mandat pozitiv pentru a vota aderarea României la spaţiul Schengen.

Dan Nica aduce liniştea: Suedia sprijină aderarea României la Schengen

Europarlamentarul Dan Nica, liderul Delegaţiei PSD din PE, a declarat că verdictul favorabil aderării României la Spaţiul Schengen, dat vineri de Comisia pentru Afaceri Europene din Parlamentul Suediei, elimină un obstacol important din calea intrării ţării noastre în zona de liberă circulaţie.
„Salut decizia parlamentarilor suedezi, care au dat azi mandat guvernului de la Stockholm să susţină aderarea României la Schengen. Decizia din Comisia pentru Afaceri Europene formalizează o poziţie esenţială pentru noi în această etapă. Mă bucur că ne-am putut baza pe colegii social-democraţi suedezi, cărora le mulţumesc”, transmite Dan Nica.

Aderarea României la spațiul Schengen este în pericol! După incertitudinea Olandei, Austria şi-a exprimat deja „Nu-ul”
Prin poziţia comisiei abilitate din Parlamentul Suediei se confirmă sprijinul acestei ţări pentru intrarea României în Schengen. Decizia finală va fi adoptată de Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, la 8 decembrie.

„Opoziţia social-democrată a salvat guvernul de dreapta deşi acesta este susţinut de o coaliţie din care fac parte extremiştii, demonstrând astfel încă o dată faptul că influenţa Partidului Social Democrat în familia social-democrată europeană este reală şi în interesul României. Aşteptăm ca şi celelalte familii politice europene, Partidul Popularilor Europeni, RENEW sau Conservatorii Europeni să sprijine România cu adevărat, deoarece momentan, atât în Austria, cât şi în Olanda aceste partide blochează accesul ţării noastre la zona de liberă circulaţie. Dar pentru că aderarea la Schengen este un obiectiv naţional, am intrat şi noi în contact cu aceste formaţiuni politice pentru că nu dorim politizarea subiectului şi credem că trebuie să fim uniţi pentru interesul României”, afirmă şi eurodeputatul Victor Negrescu.

El menţionează că „momentul cheie” privind extinderea spaţiului Schengen va fi în data de 7 decembrie, cu ocazia reuniunii ambasadorilor statelor membre UE, în care se decide ordinea de zi finală a Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne.

„La acest moment Austria se opune deschis, iar Olanda exprimă reticenţe mai ales faţă de Bulgaria. Croaţia are girul tuturor statelor membre”, încheie Negrescu.