Aderarea României la Schengen, stabilită în Consiliul JAI din 8-9 decembrie! UE a anunțat programul oficial al marii reuniuni

Aderarea României la Spațiul Schengen va fi stabilită la Bruxelles, în Consiliul JAI din 8-9 decembrie. Țara noastră se figurează pe primul loc al ordinii de zi.

30 nov. 2022, 12:13
Aderarea României la Schengen, stabilită în Consiliul JAI din 8-9 decembrie! UE a anunțat programul oficial al marii reuniuni

Aderarea țării noastre la spațiul Schengen va fi stabilită în câteva zile, la Consiliul JAI din 8-9 decembrie.

Uunea Europeană a anunțat și publicat programul oficial al reuniunii miniștrilor Justiției și Afacerilor Externe.

Conform agendei oficiale, aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen este primul punct al ordinii de zi a reuniunii pe care miniştrii de interne şi ai justiţiei din statele membre UE (Consiliul JAI).

Discuțiile JAI de pe 8 decembrie vor viza „aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România, scopul fiind să adopte decizii în acest sens”, potrivit agendei publicate pe site-ul Consiliului UE.

Citiți și: Bogdan Aurescu i-a convins pe Social Democraţii suedezi să accepte aderarea României la Schengen: „Suntem pregătiţi să susţinem extinderea Schengen, astfel încât să adere România şi Bulgaria”

„Miniştrii vor evalua, de asemenea, starea generală a Spaţiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Aceştia se vor concentra în special pe combaterea traficului de migranţi şi pe interoperabilitatea sistemelor informatice”, menţionează acest prim punct de pe agendă.

Al doilea punct de pe agendă vizează politicile în domeniul migraţiei şi azilului:

„Miniştrii vor face schimb de opinii cu privire la dimensiunea externă a migraţiei şi la situaţia de-a lungul principalelor rute de migraţie. De asemenea, aceştia vor fi informaţi cu privire la progresele înregistrate în ceea ce priveşte lucrările în curs referitoare la politica UE în materie de azil şi migraţie. Această discuţie urmează Consiliului extraordinar Justiţie şi Afaceri Interne care a avut loc la 25 noiembrie”.

Migraţia este, de altfel, în strânsă legătură cu subiectul Schengen, pentru că principalele obiecţii ale statelor membre care se opun aderării României la Schengen reclamă gestionarea ineficientă a afluxului de imigranţi, conform hotnews.ro

De asemenea, miniştrii de interne din UE vor discuta la Consiliul JAI și despre agresiunea Rusiei în Ucraina – sub aspectul unui nou val de refugiaţi şi al riscului crescut de trafic cu fiinţe umane şi cu arme -, despre abuzul sexual al copiilor în online şi despre „rezilienţa infrastructurii critice”.

În ceea ce privește șansele României de a intra în Schengen, președintele Klaus Iohannis a spus joi, în cadrul conferinţei de presă comune cu preşedintele Lituaniei, la Vilnius, că este optimist în această privință.

„Continuu să văd acest lucru ca fiind posibil. Cred că încă mai avem suficient timp pentru a aborda, pentru a rezolva toate problemele. Este adevărat că unii dintre prietenii noştri au venit cu noi întrebări. Suntem însă gata să colaborăm, suntem gata să găsim soluţii şi suntem gata să vedem un vot pe 8 decembrie” a spus preşedintele Iohannis.

Citiți și: SONDAJ CURS PSD se menţine pe primul loc în preferinţele românilor, care cred că ţara noastră va fi primită în Schengen în 2022