Olanda vrea dovezi că România şi Bulgaria sunt gata să adere la spaţiul Schengen

Olanda va bloca admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen până când cele două noi membre ale Uniunii Europene (UE) o vor convinge că fac progrese în combaterea corupţiei. Anunţul a fost făcut miercuri seara, la Bruxelles, de ministrul olandez pentru imigraţie, Gerd Leers, relatează Agerpres.

RomaniaTV.net
24 nov. 2011, 08:16
Olanda vrea dovezi că România şi Bulgaria sunt gata să adere la spaţiul Schengen

România şi Bulgaria sperau să se alăture zonei Schengen în martie, dar preocupările legate de crima organizată şi de frontierele permisive le-au dat planurile peste cap, notează Reuters.

Mai multe guverne din cadrul UE au sugerat în ultimele luni că România şi Bulgaria ar putea intra în spaţiul Schengen eliminând mai întâi controalele în aeroporturi şi mai târziu pe cele de la frontiere.

Însă ministrul olandez pentru imigraţie, Gerd Leers, a declarat că Olanda nu va fi dispusă să-şi dea acordul pentru un astfel de plan dacă, aşa cum au sugerat unii diplomaţi europeni, chestiunea va fi discutată la summitul UE de la 9 decembrie.

Gerd Leers a precizat că Olanda va examina raportul Comisiei Europene privind eforturile de combatere a corupţiei în România şi Bulgaria, care urmează să fie date publicităţii în februarie, pentru a decide dacă cele două ţări sunt gata să renunţe la controalele la frontiere.

Ministrul a mai spus că Olanda este preocupată că România şi Bulgaria ar putea să se lupte pentru a-şi menţine sigure secţiunea lor din frontiera UE şi a făcut o comparaţie cu Grecia, despre care a spus că nu reuşeşte să-i împiedice pe imigranţii ilegali să pătrundă în UE din Turcia.

De la aderarea la UE în 2007, cele două state nu au reuşit să convingă celelalte membre ale UE de eficienţa reformelor anticorupţie, în special în ceea ce priveşte combaterea crimei organizate. Toate statele UE trebuie să-şi dea acordul pentru admiterea unor noi state în spaţiul Schengen, care cuprinde 25 de state şi unele ţări care nu fa parte din UE.