Olandezii ar putea deschide o bancă în România

Grupul financiar care deţine TBI Credit România şi TBI Leasing România va deschide o instituţie bancară pe piaţa locală. Nu se ştie încă când, dar sursele vehiculează un nume, TBI Bank, informează money.ro.

RomaniaTV.net
05 ian. 2012, 09:54
Olandezii ar putea deschide o bancă în România

TBIH Financial Services Group din Olanda, care deţine pe piaţa locală două Instituţii Financiare Nebancare (IFN),TBI Credit, specializată în credite de consum şi compania de leasing TBI Leasing, va aduce pe piaţa locală o nouă bancă, au declarat pentru MONEY.ro surse din piaţă.

Cel mai probabil, noua instituţie se va numi TBI Bank şi va funcţiona ca o entitate total separată de TBI Credit. Grupul olandez nu a depus încă la Banca Naţională a României documentaţia pentru autorizarea noii bănci, dar este posibil ca acest lucru să aibă loc anul acesta.

TBIH Financial Services Group este unul din cele mai importante instituţii de servicii financiare din Europa Centrală şi de Est pe segmentul de retail banking, consumer finance, leasing şi ipotecar, cu active totale de 1,4 miliarde de euro. Originară din Olanda, TBIF operează în Bulgaria, România, Rusia şi Ucraina. În decembrie 2010, grupul deţinea în total în jur de 4.300 de angajaţi.

Pe plan local, TBI Credit IFN SA a raportat în 2010, potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanţelor Publice, un profit net de 12,26 milioane de lei. TBI Leasing a raportat în aceeaşi perioadă un profit net de 10,7 milioane de lei.  Potrivit registrul instituţiilor de credit disponibil pe site-ul Băncii Naţionale a României, în România sunt înregistrate 30 de bănci comerciale, la care se adaugă 2 bănci de economisire-creditare în domeniul locativ şi nouă sucursale ale unor bănci înregistrate în alte state din Uniunea Europeană.

Contactaţi de MONEY.ro, oficialii TBI Credit nu au oferit nicio informaţie referitoare la noua instituţie bancară care se va lansa în România.