Un oligarh şi un sportiv celebru întorc armele împotriva lui Putin: Rusia rămâne fără bani

Fondatorul Rusal, cea mai mare fabrică de aluminiu din lume, fără a pune la socoteală China, este un tip care, în februarie, a fost primul oligarh care s-a opus operaţiunii militare speciale. Oleg Deripaska este fostul soţ al nepoatei preferate a lui Boris Elţin, prieten cu Putin încă din perioada Sankt Petersburg.

04 mart. 2023, 12:49
Un oligarh şi un sportiv celebru întorc armele împotriva lui Putin: Rusia rămâne fără bani

La Forumul Economic de la Krasnoiarsk, Oleg Deripaska, socotit „regele aluminiului”, a citit un discurs împotriva curentului cu privire la starea economiei ruseşti.

„De anul viitor, nu vor mai fi bani. Rusia ar putea rămâne fără fonduri, care încep să se epuizeze. Sancţiunile muşcă şi vor muşca din ce în ce mai mult. Problemele noastre nu se vor încheia nici în 2025. Acesta este motivul pentru care guvernul face apel la noi, antreprenorii”, a spus oligarhul Oleg Deripaska.

Lovitură grea pentru Putin. Rusia a pierdut în Ucraina mai mulţi soldaţi decât în 9 ani de război în Afganistan

Oleg Deripaska face referire la discursul din 21 februarie al lui Vladimir Putin, care le ceruse din inimă oligarhilor care şi-au investit capitalul în străinătate să se întoarcă acasă şi să lucrezi pentru compatrioţi, pentru a schimba viaţa Rusiei.

„Avem nevoie de investitori străini. Dacă nu garantăm atractivitatea pieţelor noastre, vom continua să visăm şi în 2033. Ne-am gândit că suntem o ţară europeană. Acum, cel puţin pentru următorii 25 de ani, vom fi nevoiţi să reflectăm asupra trecutului nostru asiatic. Nu este deloc uşor, regulile jocului sunt complet diferite”, a apăsat el pedala.

Oleg Deripaska a dat impresia că nu este de acord cu calea impusă de Kremlin economiei ruse: „Capitalismul de stat este un drum spre nicăieri. Privesc cu groază resursele care au fost cheltuite anul trecut, evident degeaba, şi sunt trilioane. Trecerea către o formă de socialism nu duce nicăieri, noi am experimentat deja aceste himere. Acum, situaţia noastră este grea, dar numai libera întreprindere poate schimba cursul istoriei”.

Zelenski, un nou mesaj mobilizator: „În fiecare zi, eroii ucraineni îşi dau viaţa pentru a opri agresiunea rusească”

Fondatorul Rusal, cea mai mare fabrică de aluminiu din lume, fără a pune la socoteală China, este un tip care, în februarie, a fost primul oligarh care s-a opus operaţiunii militare speciale, numind-o „nebunie”.

Oleg Deripaska este fostul soţ al nepoatei preferate a lui Boris Elţin, prieten cu Putin încă din perioada Sankt Petersburg. El şi Roman Abramovici au fost întotdeauna bogaţii cei mai apropiaţi de preşedinte.

În 2009, când Deripaska a închis una dintre fabricile sale din regiunea Leningrad, Putin a sosit cu elicopterul, pentru a-i ordona să-şi reia producţia imediat.

Rusul Andrei Rublev şi-a exprimat din nou ostilitatea faţă de războiul din Ucraina: Este o nebunie că atât de mulţi oameni normali suferă şi mor

La un an după ce a scris o celebră pledoarie împotriva războiului pe obiectivul unei camere de televiziune, Andrei Rublev şi-a exprimat din nou ostilitatea faţă de războiul care face ravagii în Ucraina de mai mult de un an.

În urma victoriei asupra germanului Alexander Zverev în semifinalele din Dubai, rusul i-a adus un omagiu regretatului star rock sovietic, Viktor Tsoi, scriind din nou pe obiectivul camerei mesajul: „Tsoi trăieşte”. Artistul, membru al grupului rock Kino, format în anii 1970, şi-a dorit să fie purtătorul de cuvânt al tineretului care aspira la schimbare în fosta URSS.

„Este unul dintre artiştii unei generaţii trecute care a avut un impact uriaş în URSS, cred, pentru că vocea lui era cu adevărat puternică”, a spus Rublev. „Nu a fost o perioadă uşoară. Versurile pe care le-a scris le-au dat oamenilor multă speranţă la acea vreme. Le-am scris pentru că simt că acum se întâmplă lucruri similare”, a spus Rublev.

Tsoi a murit la 28 de ani în 1990, într-un accident de maşină în apropiere de Riga, Letonia.

Anul trecut, tot la Dubai, Rublev a scris un mesaj puternic pe obiectivul camerei: „Fără război, vă rog”, la doar câteva zile după invazia Rusiei din Ucraina. „Nu poţi să-l ignori pentru că este oribil. Este o nebunie că atât de mulţi oameni normali suferă şi mor. Singurul lucru pe care îl sper este că în curând va fi pace în toate ţările”, a spus el vineri, la Dubai.

Jucătorilor din Rusia şi Belarus li s-a interzis să participe la Wimbledon anul trecut şi aşteaptă o decizie pentru ediţia din acest an (3-16 iulie). Rublev va juca finala de la Dubai contra conaţionalului său Daniil Medvedev.