Olguţa Vasilescu, ironică după declaraţia lui Vela privind apelarea 112 pentru strănut: PNL lansează în noul Cod Penal alte infracţiuni

Fostul ministru al Muncii în Guvernul PSD, Lia Olguţa Vasilescu, reacționează ironic după declarația controversată făcută de ministrul de Interne Marcel Vela.

RomaniaTV.net
13 mai 2020, 07:59
Olguţa Vasilescu, ironică după declaraţia lui Vela privind apelarea 112 pentru strănut: PNL lansează în noul Cod Penal alte infracţiuni

„PNL lanseaza in noul Cod Penal alte infractiuni:

– Tentativă de strănut.
– Instigare la strănut.
– Complicitate la strănut.
– Strănut din culpă.
– Strănut prin imprudență.
– Strănut calificat.
– Strănut deosebit de grav.
– Strănut în formă continuată.
– Strănut în serviciu”, a scris Olguţa Vasilescu pe Facebook.

Postarea fostului ministrul al Muncii din partea PSD vine după ce ministrul Internelor, Marcel Vela, a anunțat, într-un interviu, că o persoană care intră la metrou fără mască și strănută s-ar putea alege cu dosar penal. 

Ulterior, ministul de Interne, Marcel Vela, a spus într-o intervenţie la România TV că declarația sa fost preluată trunchiat: „Dacă nu are mască și strănută poate avea dosar penal”. El spune că se referea strict la cazul în care o persoană infectată își dă jos masca și strănută, contribuind astfel la răspândirea bolilor.

„Site-ul care a preluat declarația mea a trunchiat-o într-un mod incorect, de pe acel site au luat și televiziunile declarația. Eu vă citesc întrebarea, ca să vă dați seama despre ce era vorba: ‘dacă vedem pe cineva lângă noi, în metrou, fără mască și strănutând, poate face o glumă proastă sau poate fi infectat’. Deci era vorba de unul fără mască, infectat. ‘Ce facem în acel moment?’. Discutând mai devreme că la gurile de metrou se vor verifica toți pasagerii și toți cei care intră acolo trebuie să aibă mască, în vagon, unul dintre indivizii care vrea să facă acest rău își dă jos masca și e și infectat. Și eu răspund: ‘În momentul acela sunați la 112. La toate gurile de metrou o să avem și oameni de ordine. Putem suna la 112 instant, adică omul și-a dat masca intenționat. Respectivul, dacă nu are mască și strănută poate avea dosar și – după virgulă nu a mai citit – virgulă, pentru că a avut un comportament care se încadrează în zonal penalului și a contribuit la răspândirea bolilor cu bună știință’”, a spus Marcel Vela la România TV

„Adică era discuția despre un infectat care intră în metrou și-și dă jos masca. Așadar, răspunsul meu este în această ipoteză și se tratează ca atare. Nu este un răspuns general pentru toți care nu au mască să aibă dosare penale, pentru că măsurile coercitive nu sunt direct penale, sunt contravenții. Dar penal este când cineva în mod intenționat, bolnav, intră în metrou, își pune masca la intrare și când ajunge în vagon, în metrou, își dă masca jos și strănută în mod intenționat, el fiind bolnav”, a adăugat el.

Ministrul de Interne a vorbit despre amenzile pe care autoritățile le vor aplica cetățenilor după data de 15 mai, când România va ieși din starea de urgență și va intra în stare de alertă.

Citește și: Ordonanţa militară 11, emisă de Guvern. Măsurile de carantină din Ţăndărei au fost ridicate

„Daca nu aveți mască, dacă o societate nu își decalează programul ca să reducă presiunea de pe transportul public, daca se face o altă activitate decât cea permisă, să se deschidă un restaurant, o terasa. Vor fi amenzi și pentru grupuri mai mari de trei persoane sau pentru un sport de echipă care nu este autorizat”, a precizat Vela.