OLIMPIADĂ: Cătălina Ponor intră duminică în concurs. PROGRAM JO 2016

Scrimera română Ana-Maria Popescu a ratat calificarea în sferturile de finală ale probei individuală de spadă, sâmbătă, la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, după ce a fost învinsă fără drept de apel de Choi Injeong (Coreea de Sud), cu 15-8, în optimi.

06 aug. 2016, 16:22
OLIMPIADĂ: Cătălina Ponor intră duminică în concurs. PROGRAM JO 2016

OLIMPIADĂ. Sportivii români vor evolua duminică, în ziua a doua a Jocurilor Olimpice de vară de la Rio de Janeiro, la tenis de masă, canotaj, gimnastică artistică feminină, judo, înot și tenis. La tenis, programul va fi stabilit doar la finalul zilei de sâmbătă. De precizat că programul fazelor superioare este provizoriu, fiind condiționat și de calificarea românilor în aceste faze.

 

 











OLIMPIADĂ. Scrimera română Ana-Maria Popescu a ratat calificarea în sferturile de finală ale probei individuală de spadă, sâmbătă, la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, după ce a fost învinsă fără drept de apel de Choi Injeong (Coreea de Sud), cu 15-8, în optimi.Ana-Maria Popescu (ex-Brânză), vicecampioană olimpică la Beijing, în 2008, era ultima reprezentantă a României în această probă, după ce Simona Pop a pierdut în runda inaugurală, iar Simona Gherman în turul al doilea.

Ana-Maria Popescu a fost condusă în optimi cu 2-1, 3-2 și 4-3, dar a reușit de fiecare dată să egaleze. La 4-4, Choi a reușit mai multe tușe consecutive și s-a desprins decisiv, la 10-5, iar în cele din urmă a câștigat clar cu 15-8.

Simona Gherman, campioana europeană en titre, a fost întrecută în șaisprezecimi de franțuzoaica Lauren Rembi, după un meci pe care l-a controlat până pe final (10-13). Simona Pop a fost întrecută în primul tur de Leonora MacKinnon (Canada), o sportivă mai slab cotată, cu scorul de 15-10.

Spadasinele noastre, care erau creditate cu șanse la medalii în concursul individual, vor avea ocazia să se revanșeze în întrecerea pe echipe, programată joi și în car vor înfrunta în sferturi formația Statelor Unite.

OLIMPIADĂ, buletin JO 2016

  • Perechea Florin Mergea/Horia Tecău, cap de serie numărul 5, s-a calificat, sâmbătă, în optimile probei de dublu de la turneul olimpic de la Rio de Janeiro. 

OLIMPIADĂ: Sportivii români care au participat la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 au fost recompensaţi de guvern cu premii totale în valoare de cinci milioane de euro în urma rezultatelor înregistrate de delegaţia României. În urma celor două medalii de la Londra, dintre care una de aur, Sandra Izbaşa a primit 122.000 de euro şi două maşini oferite de sponsori, în timp ce Alin Moldoveanu, care s-a întors acasă cu o singură medalie de aur, a primit 70.000 de euro şi o maşină.

România a fost reprezentată la Jocurile Olimpice din urmă cu 4 ani de 103 sportivi din 15 discipline şi a încheiat competiţia pe locul 27 în clasamentul pe naţiuni, cu nouă medalii (2-5-2): aur – Alin Moldoveanu (tir) şi Sandra Izbaşa (gimnastică, sărituri); argint – Alina Dumitru, Corina Căprioriu (ambele judo), Roxana Cocoş (haltere), echipa masculină de sabie, Cătălina Ponor (gimnastică, sol); bronz – echipa feminină de gimnastică şi Răzvan Martin (haltere).

Potrivit legislaţiei aflate în vigoare, aceste sume pot fi dublate, la propunerea preşedintelui Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, lucru care s-a întâmplat de fiecare dată când sportivii noştri au urcat pe podium la competiţia supremă din sport. 

Practica acordării medaliilor primilor trei clasaţi a fost introdusă în 1904; la Jocurile Olimpice din 1896 numai primii doi câştigători au primit medalii, de argint şi bronz, în timp ce la competiţia supremă de peste patru ani, s-au acordat premii variate. Din 1948 sportivii plasaţi pe locurile patru, cinci şi şase primesc diplome; din 1976 primii trei clasaţi primesc şi ei diplome iar începând cu 1984 şi sportivii clasaţi pe locurile şapte şi opt.

Pentru Jocurile Olimpice de la Rio, fiecare naţiune a stabilit premiile pentru sportivii medaliaţi. În cazul României, medaliaţii cu aur vor fi recompensaţi cu 70,000 de euro, cei cu argint vor primi 50,000 de euro, în timp ce pentru bronz se vor acorda 30.000 de euro.

Iată câţi bani oferă statele lumii câştigătorilor de medalii olimpice.

1. Azerbaidjan 510,000, 255,000, 130,000 de dolari
2. Kazahstan 200,000, 150,000, 75,000 de dolari
3. Thailanda 314,000 de dolari (fracţionat pe 20 de ani)
4. Philippines 237,000 de dolari (fracţionat pe 20 de ani)
5. Kîrgîzstan 200,000 de dolari
6. Letonia 190,000 de dolari
7. Itala 180,000 de dolari
8. Uzbekstan 150,000 de dolari
9. Belarus 150,000 de dolari
10. Ucraina 150,000 de dolari
11. Rusia 135,000 de dolari
12. Australia 126,000 de dolari
13. Tadjikistan 63,000 de dolari
14. Franţa 65,000 de dolari
15. China 31,400 de dolari
16. SUA 25,000 de dolari
17. Germania 19,500 de dolari
18. Marea Britanie nu oferă premii

OLIMPIADĂ: România participă la Jocurile Olimpice de la Rio cu o delegaţie de 96 de sportivi, care vor concura la 14 probe. Cele mai numeroase loturi sunt cele de atletism şi canotaj. Portdrapelul României a fost desemnată Cătălina Ponor. Plecarea spre Brazilia s-a făcut în mai multe etape, primele plecând loturile de scrimă, box şi judo, care vor participa la competiţii încă din primele zile.

Obiectivul delegaţiei României este de a cuceri şase medalii la această ediţie, printre cele mai modeste în istoria participării ţării noastre la Jocurile Olimpice. Cu lotul de gimnastică rămas, în premieră, pe dinafară, ţara noastră îşi pune speranţele în canotori, deşi în tabăra acestora nu domnea optimismul, înainte de începerea jocurilor. „Chiar dacă avem cea mai numeroasă delegaţie din istoria participărilor României la Jocurile Olimpice la canotaj, va fi greu să prindem podiumul, fiindcă nu ne putem compara cu celelalte ţări, când vorbim de baza materială”, spunea Mariana Maliş, antrenoarea clubului CSS Orşova, care a dat 8 din cei 19 canotori care vor participa la Olimpiadă. Şi în lotul de atletism, unde participă 23 de români, optimismul era destul de rezervat, înainte de plecarea spre Rio. „Sper să concurăm la adevărata noastră valoare, iar rezultatele să vorbească de acum încolo. Greu de spus dacă atletismul se va întoarce cu o medalie de la Rio, dar noi sperăm. Competiţia în sine va demonstra cât de bine sunt pregătiţi adversarii din celelalte ţări”, a declarat Andrei Gag, care va reprezenta România la aruncarea greutăţii. La gimnastică, România va fi reprezentată doar la probele de individual compus de Marian Drăgulescu, Andrei Vasile Muntean şi Cătălina Ponor, care va fi portdrapelul delegaţiei noastre. „Cred că o să fiu foarte bine primită. La vârsta asta, să ai un rezultat bun şi să vii cu o medalie, oricare ar fi ea, ar fi excelent”, a declarat Ponor. La Rio merge şi gimnasta Larisa Iordache, care va fi rezervă.

18 sportivi, printre care şi Simona Halep, au refuzat să participe la Jocurile Olimpice de teama virusului Zika. Organizatorii se aşteaptă ca cel puţin unul din cei 500.000 de turişti aşteptaţi la Rio să se infecteze cu acest virus

Peste 10.000 de sportivi din 207 delegaţii vor participa la Olimpiadă. În premieră va exista şi o echipă a refugiaţilor

OLIMPIADĂ: „Voi simți un mare gol în stomac, atunci când nu voi vedea echipa mea. Este ca și cum cineva important lipsește de la petrecere, pentru că nu îți poți imagina o competiție olimpică de gimnastică fără România”, a declarat Nadia într-un interviu acordat agenției Reuters.

O realitate dureroasă pentru gimnastica românească, în anul în care „Zeița de la Montreal” sărbătorește împlinirea a 40 de ani de la primul „10 perfect” din istoria gimnasticii, pe care Nadia Comăneci l-a primit în timpul Olimpiadei din 1976.

Nadia Comăneci, când va lua loc în tribunele arenei olimpice de la Rio, duminică, va putea urmări concursul feminin de gimnastică, netulburată de tensiunea pe care o resimte de obicei în astfel de momente, în absența echipei României, care a ratat calificarea la Jocurile Olimpice, pentru prima oară din 1968 și până în prezent.

Echipa feminină de gimnastică a României s-a întors cu medalii de la fiecare ediție a Jocurilor Olimpice, începând din 1976, urcând pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Los Angeles (1984), Sydney (2000) și Atena (2004), însă aceste patru decenii pline de succese s-a încheiat cu lacrimi amare, fiind urmate de contraperformanța de la Campionatele Mondiale de anul trecut și ratarea calificării la Olimpiada de la Rio.

„Atunci când o componentă a echipei s-a accidentat, a început o serie de ghinioane, iar celelalte au fost afectate și au intrat în panică. O fată s-a accidentat, iar alta a căzut de pe bârnă, iar apoi nu s-au mai putut opri greșelile”, a explicat Nadia.

După ce s-a clasat doar pe locul 13 la Campionatele Mondiale 2015 de la Glasgow, unde doar primele 8 clasate au obținut calificarea automată la JO 2016, echipa României a beneficiat de o a doua șansă, în luna aprilie a acestui an, cu ocazia concursului preolimpic de la Rio, pe care nu a reușit să o fructifice însă.

„În cazul calificărilor de la Rio, pur și simplu nu au avut la dispoziție fetele. Singura componentă cu experiență a fost Ponor, însă ea nu poate face trei exerciții la fiecare aparat”, a adăugat Nadia.

„Mulți oameni cred că aceasta este moartea gimnasticii românești, însă eu nu cred că este adevărat. Este doar o situație nefericită pentru moment”, a conchis marea campioană română.

Fosta antrenoare a Nadiei Comăneci, Martha Karolyi, care se va retrage după JO 2016 din rolul de coordonator al echipei feminine a Statelor Unite, consider că declinul gimnasticii românești are cauze foarte clare.

„Cred că acest lucru s-a întâmplat pentru că sistemul este rupt. Am dezvoltat un sistem în România care s-a bucurat de un succes foarte mare, continuat pentru un număr de ani, însă nu știu dacă (declinul) a fost din cauza vreunui conflict în cadrul organizației sau dacă a existat vreo interferență guvernamentală. Însă, cumva, au uitat importanța creșterii gimnastelor, pentru a fi gata pentru fiecare olimpiadă. Așa că nu au mai avut gimnaste puternice, care să vină din urmă și să intre în echipa olimpică”, a afirmat Martha Karolyi.

Nadia Comăneci speră ca această neparticipare la JO 2016, unde se vor întrece echipe precum Statele Unite, Rusia, China sau Marea Britanie, să reprezinte un apel la trezire pentru gimnastica din țara noastră.

„După Revoluție, am avut de asemenea unele dificultăți, însă am reușit să le depășim. Recuperarea va fi lentă, însă nu mi-am pierdut întrecerea în gimnastica românească”, a mai spus ea.

În absența echipei, care are în palmares trei titluri olimpice, Cătălina Ponor va reprezenta singura speranță a gimnasticii românești la o medalie, în concursul individual de la Rio.

În vârstă de 29 ani, Cătălina Ponor are în palmares trei medalii olimpice de aur, iar la Rio va fi portdrapelul delegației României la ceremonia de deschidere.