Oltean: Pensiile nu se vor diminua şi nu se vor impozita în anul 2012

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că pensiile nu se vor diminua şi nu se vor impozita în 2012, iar Guvernul analizează "în funcţie de mersul economiei" posibilitatea indexării pensiilor anul viitor.

RomaniaTV.net
21 oct. 2011, 11:52
Oltean: Pensiile nu se vor diminua şi nu se vor impozita în anul 2012

Ioan Oltean a spus că opoziţia este „iresponsabilă” şi are o singură preocupare, aceea de „a induce în opinia publică şi mai ales în segmentele defavorizate teama zilei de mâine”.

„Nu există niciun fel de teamă în ce priveşte diminuarea sau impozitarea pensiilor cum încearcă diverşi specialişti ai opoziţiei să acrediteze sau să inducă în opinia publică această concluzie. Pensiile nu se vor diminua în anul 2012. Pensiile nu se vor impozita în 2012. Guvernul analizează, în funcţie de mersul economiei, posibilitatea indexării pensiilor anul viitor şi a majorării acestora în raport cu prevederile legii speciale, dar nu poate spune în acest moment fiindcă nu are toate datele la îndemână, dar poate spune cu certitudine că pensiile nu vor fi diminuate şi nu vor fi impozitate pentru a înlătura orice fel de grijă a celor care sunt beneficiarii acestei forme de existenţă”, a spus Oltean.

El a subliniat că opoziţia este „iresponsabilă, lipsită de conştiinţa naţiunii, ruptă de realităţile din România”.

Întrebat în ce condiţii ar putea Guvernul să indexeze pensiile, Oltean a răspuns că doar în situaţia în care va fi o creştere economică mai mare de 3,5 la sută.

„În momentul acesta, pensiile sunt gândite a fi indexate luând în calcul o creştere economică de 3,5 la sută- 4,5 la sută, creştere economică prognozată de către România pentru anul viitor. Date fiind însă realităţile cu care se confruntă Europa şi existenţei unei posibilităţi de diminuare a acestei creşteri economice, care va ajunge la 2-2,5 la sută, Guvernul nu s-a hazardat încă să ia o decizie foarte clară. Aşteptăm progonoza europeană şi, în funcţie de aceasta, Guvernul va încorpora în lege o creştere a pensiilor sau menţinerea în forma în care ele sunt astăzi”, a spus el.

Oltean a mai afirmat că în situaţia în care creşterea economică va fi de 4-4,5 la sută atunci vor fi indexate şi salariile bugetarilor.

„Dacă creşterea economică rămâne la prognoza de 4-4,5 la sută, Guvernul ia în calcul, cu certitudine, o indexare a pensiilor exact aşa cum prevede legea respectivă. Sigur, atât pensiile, cât şi salariile, dar aceasta numai printr-o raportare directă la o creştere economică, inclusiv revenirea salariilor la forma pe care au avut-o înainte. Repet, numai dacă creşterea economică va atinge o asemenea măsură”, a spus el, conform Mediafax.

Oltean a spus însă că, din păcate, creşterea economică s-ar putea să nu fie cea aşteptată, prognoza fiind de 1,8-2 la sută.

„În acest moment, din datele pe care le avem, se pare că prognoza economică se va înjumătăţi la 1,8-2 la sută. Nu vrem să fim mafalde româneşti, haideţi să vedem realităţile care vor fi. Nu ascund şi nimeni de la putere nu ascunde dorinţa noastră de a majora pensiile şi salariile. Să nu vă îndoiţi că nu ar exista o asemenea dorinţă, dar responsabilitatea noastră este mai mare decât dorinţa. Preferăm să menţinem o stare de echilibru şi să continuăm cu acea stare de echilibru şi de stabilitate decât printr-o măsură cu strict caracter electoral, să dezechilibrăm şi să intrăm într-o criză care să poată fi mai greu stăpânită”, a spus el.