Omagiu de 120 de metri pentru Kim Jong-Il

Nord-coreenii au inaugurat o sculptură gigantică, reprezentând un mesaj în memoria lui Kim Jong-Il, pe muntele Sokda.

RomaniaTV.net
09 feb. 2012, 15:19
Omagiu de 120 de metri pentru Kim Jong-Il

Inscripţia „Patriot de neînlocuit, generalul Kim Jong-il. 16 februarie, Juche 101 (2012)” a fost sculptată chiar pe muntele Sokda, din provincia Pyongan meridional (sud-vest), în memoria fostului lider de la Phenian, care, dacă ar fi trăit, şi-ar fi serbat aniversarea în data de 16 februarie, informează agenţia oficială KCNA.Juche este ideologia dezvoltată de fondatorul regimului nord-coreean, Kim Ir-Sen şi se bazează pe revoluţie, suveranitate şi cultul „dinastiei” Kim.

Inscripţia se întinde pe o lungime de 120 de metri. Numele Kim ocupă 5,5 metri lăţime, zece metri înălţime şi 1,4 metri adâncime.
„Autorităţile şi muncitorii din provincia Pyongan meridional au ales un loc foarte vizibil, care să reflecte dorinţa ardentă a poporului de a slăvi pentru eternitate virtuţile sale revoluţionare eterne”, a subliniat KCNA în limbajul propagandistic obişnuit.

Kim Jong-il a decedat la 17 decembire în urma unei crize cardiace. El îl succedase pe Kim Il-sung în 1994 şi a condus ţara cu mână de fier. Nord-coreeni deja îi aduc omagiu,  mergând în pelerinaj la Muntele Paektu, munte sacru unde s-ar fi născut, la 16 februarie 1942, potrivit biografiei sale oficiale.

Majoritatea istoricilor consideră însă că Kim s-a născut în Uniunea Sovietică, unde tatăl lui, Kim Ir-Sen, a condus rezistenţa în faţa colonizatorului japonez până în 1945.