Omagiu pentru Ion Caramitru. Sala Mare a Teatrului Național din București a primit numele actorului. Anunțul făcut de ministrul Culturii

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a anunțat pe pagina personală de Facebook că Sala Mare a Teatrului Național București se va numi începând de joi, 16 septembrie, Sala Ion Caramitru, în memoria marelui actor Ion Caramitru.

16 sept. 2021, 18:46
Omagiu pentru Ion Caramitru. Sala Mare a Teatrului Național din București a primit numele actorului. Anunțul făcut de ministrul Culturii

Omagiu pentru Ion Caramitru. Îndrăgitul actor a decedat pe 5 septembrie, la vârsta de 79 de ani. La scurta ceremonie de dezvelire a numelui au participat membrii familiei lui Ion Caramitru, directorul interimar Ioan Onisei, dar și ministrul culturii și premierul Florin Cîțu, care au susținut scurte discursuri.

Omagiu pentru Ion Caramitru. Sala Mare a Teatrului Național din București a primit numele actorului

„A fost un privilegiu să pot participa astăzi la ceremonia de schimbare a denumirii Sălii Mari a Teatrului Național „I.L. Caragiale” București, în Sala Ion Caramitru. Alături de oameni care l-au cunoscut pe maestrul Caramitru am făcut un gest de normalitate. Astfel, ne asigurăm că moștenirea culturală lăsată de domnia sa va ajunge la generațiile viitoare”, a anunțat joi pe Facebook ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu.

Citește și: Loredana Groza, mesaj emoționant! „Bună seara, iubite! Te aştept ca din cer, să-mi aduci continente de palid mister… Adio, maestre Ion Caramitru!” VIDEO
Acesta a spus că atât din poziţia sa de ministru al culturii, de manager al Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti sau de actor, Ion Caramitru s-a pus în slujba excelenţei şi a schimbat realitatea cunoscută.

„Numele său este strâns legat de patrimoniul românesc şi de modul în care astăzi ne raportăm la păstrarea şi valorificarea lui, de UNITER al cărei preşedinte a fost ales chiar din 1990 de la constituirea acestei uniuni teatrale, dar şi de Gala pe care o prezenta în fiecare an şi, nu în ultimul rând, de Revoluţia din 1989”, a mai transmis ministrul.

Ion Caramitru a murit în 5 septembrie la Spitalul Elias din Capitală, unde era internat de mai multe săptămâni.

În cariera sa, el a interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii. A interpretat roluri principale în 40 de filme.

Citește și: Ion Caramitru, condus pe ultimul drum spre Cimitirul Bellu. Familia şi prietenii, împietriţi de durere