Ion Caramitru, condus pe ultimul drum spre Cimitirul Bellu. Familia şi prietenii, împietriţi de durere

Ion Caramitru, care a murit pe 5 septembrie la 79 de ani, a fost înmormântat astăzi, 10 septembrie, pe Aleea Actorilor din Cimitirul Bellu din București.

10 sept. 2021, 14:45

Ion Caramitru va fi înmormântat azi. Zeci de oameni  sunt prezenţi la evenimentul trist.  Actorul a fost condus pe ultimul drum la Cimitirul Bellu, cu onoruri militare. Locul unde a avut loc priveghiul a fost însă ţinut secret de către familie, deşi admiratorii marelui actor ar fi dorit să îşi poată lua rămas bun de la acesta. Printre aceştia s-au numărat şi Ştefan Bănică, Florin Zamfirescu, George Ivaşcu şi Horaţiu Mălăiele.

În drumul de la Biserica Visarion spre Cimitirul Bellu, cortegiul cu trupul neînsufleţit se va opri, în jurul orei 12,00, în faţa Teatrului Naţional „I. L. Caragiale”, căruia marele actor i-a dedicat ultimii săi 16 ani de viaţă, pentru un ultim rămas bun.

Director al Teatrului Naţional Bucureşti şi preşedinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER), maestrul a murit duminica trecută, la vârsta de 79 de ani, internat fiind la Spitalul “Elias” din Capitală.

Ion Caramitru va fi înmormântat azi la Cimitirul Bellu

În drumul spre Cimitirul Bellu, cortegiul cu trupul neînsufleţit se va opri, în jurul orei 12.00, în faţa Teatrului Naţional “I. L. Caragiale”, căruia marele actor i-a dedicat ultimii săi 16 ani de viaţă, pentru un ultim rămas bun.

Ion Caramitru s-a născut în Bucureşti, la 9 martie 1942. A debutat în 1964 pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în “Eminescu”, de Mircea Ştefănescu, regia Sică Alexandrescu. În 2017, a fost distins cu titlul de Cetăţean de onoare al Capitalei, precum şi cu titlul de ambasador Shakespeare în România, oferit de Consiliul Britanic, cu ocazia Anului Shakespeare – 400.

Tot în anul 2017, preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat pe Ion Caramitru cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler, cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani.

În zilele de 21-22 decembrie 1989 s-a numărat printre conducătorii manifestaţiilor anticomuniste din Bucureşti. La 22 decembrie 1989, în fruntea unei coloane de manifestanţi, a pătruns în clădirea Televiziunii Române, fiind primul care a anunţat pe postul naţional de televiziune înlăturarea dictaturii.

Se cer funeralii naționale pentru Ion Caramitru. Într-o scrisoare deschisă adresată autorităților statului român, Oana Leonte, doctor în chimie și membru a diverse asociații și organizații*, vede cu mai mare claritate din SUA, de unde este stabilită, ceea ce ar fi trebuit să realizeze România. Poate că se impun funeralii naționale pentru Ion Caramitru. Iată gândurile Oanei Leonte în scrisoarea deschisă

Citeşte şi: Averea imensă lăsată în urmă de Ion Caramitru. Era cel mai bogat actor român
Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara, a povestit despre viaţa lui Ion Caramitru, atât ca actor și regizor, cât și ca revoluționar. Dorinţa lui Ion Caramitru înainte să moară. Potrivit Gândul, acesta a anunţat că actorul își dorea să fie înmormântat cu insigna Societății Timișoara.

În 2010, Ion Caramitru a fost laureat al premiului Speranța și membru de onoare al Societății Timișoara, asociație care s-a născut în prima lună după Revoluţia din decembrie 1989. Atunci actorul a primit și insigna pe care a purtat-o cu mândrie toată viața.

În 2018, Ion Caramitru și Florian Mihalcea au fost numiți în Consiliul Național al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.

„Ne-am sfătuit ce să facem în această privință împreună. În octombrie 2019 am fost numiți în consiliul de conducere al Institului Revoluției Române, din care inițial fusesem eliminați pentru că făceam parte, de fapt, din ”Asociația Revoluționarilor Fără Privilegii”, asociație înființată de Ion Caramitru și Radu Filipescu pentru cei care au refuzat certificatul de revoluționar”, spune Mihalcea.

Citeşte şi: De ce a murit, de fapt, Ion Caramitru. Marele actor era internat în spital încă din luna august