OMS anunţă că persoanele vulnerabile vor face vaccinul anti-COVID în fiecare an. Ce se întâmplă cu populaţia generală

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că persoanele vulnerabile de a se infecta cu COVID-19, precum vârstnicii, vor trebui să se vaccineze anual pentru a fi protejaţi împotriva noilor tulpini ale coronavirusului.

24 iun. 2021, 23:51
OMS anunţă că persoanele vulnerabile vor face vaccinul anti-COVID în fiecare an. Ce se întâmplă cu populaţia generală

OMS anunţă că persoanele vulnerabile vor face vaccinul anti-COVID în fiecare an. Estimarea este inclusă într-un document asupra căruia au existat discuţii zilele acestea la o întrunire a consiliului de administraţie al Gavi, alianţă pentru distribuirea vaccinului care co-conduce alături de OMS programul COVAX, transmite agenţia Reuters, citată de Mediafax. Această prognoză poate fi modificată şi este asociată cu alte două scenarii mai puţin probabile.

De altfel, producătorii de vaccinuri Moderna şi Pfizer, împreună cu partenerul său german BioNTech, au susţinut şi promovat ideea potrivit căreia lumea va avea în curând nevoie de doze suplimentare pentru a menţine un nivel ridicat de imunitate, chiar dacă în prezent dovezile pentru acest lucru sunt încă neclare.

Citeşte şi: Comisia Europeană face presiuni. Ursula von der Leyen pune piciorul în prag: „Trebuie să accelerăm în continuare vaccinarea”

OMS anunţă că persoanele vulnerabile vor face vaccinul anti-COVID în fiecare an. Experţii vor actualizarea serurilor

Reprezentanţii OMS susţin ca persoanele cu risc ridicat de infectare cu noul coronavirus să se vaccineze în fiecare an, în vreme ce recomandarea pentru populaţia generală este ca imunizarea să se facă la un interval de doi ani, ca scenariu de bază.

Documentul obţinut de Reuters nu face referire la modul prin care experţii au ajuns la aceste concluzii. În schimb, experţii precizează că vaccinurile anti-COVID ar urma să fie actualizate frecvent pentru a răspunde ameninţărilor prezentate de noile tulpini.

Potrivit sursei citate, documentul este data pe 8 iunie şi este încă „în lucru”. Scenariul de bază prevede că ar urma să fie produse că 12 miliarde de doze de vaccin COVID-19 la nivel global în 2022. Cifra ar fi puţin mai mare comparativ cu prognoza de 11 miliarde de doze pentru acest an, citată de Federaţia Internaţională a Producătorilor şi Asociaţiilor Farmaceutice (IFPMA).

În schimb, într-un scenariu pesimist, OMS estimează că producţia va fi de şase miliarde de doze anul viitor, din cauza reglementărilor stricte pentru vaccinuri noi şi a problemelor de fabricaţie a celor existente. Acest lucru ar putea putea afecta necesarul de doze pentru a combate variantele.

Citeşte şi: Zeci de mii de vaccinuri AstraZeneca vor fi distruse pentru că se apropie de expirare. Valeriu Gheorghiţă dă vina pe românii neinteresaţi de vaccinare