OMS anunță încetarea alertei de Covid: ”Nu mai reprezintă o urgență sanitară globală”

COVID-19 nu mai reprezintă o urgenţă sanitară globală, a declarat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a renunţat la nivelul maxim de alertă, un pas important către sfârşitul pandemiei care a ucis peste 20 de milioane de persoane, a perturbat economia globală şi a devastat comunităţile.

05 mai 2023, 17:50
OMS anunță încetarea alertei de Covid: ”Nu mai reprezintă o urgență sanitară globală”

„Cu mare speranţă declar că Covid-19 nu mai reprezintă o urgenţă sanitară de interes global”, a anunţat vineri directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, estimând că pandemia a ucis „cel puţin 20 de milioane” de persoane, de aproape trei ori mai mult decât bilanţul oficial prezentat de organizaţia sa (6,9 milioane de persoane).

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a renunţat astfel la cel mai înalt nivel de alertă cu privire la pandemia de Covid-19, afirmând că aceasta este acum suficient de bine controlată.

„Ieri, Comitetul de Urgenţă s-a reunit pentru a 15-a oară şi mi-a recomandat să declar încetarea urgenţei de sănătate publică de interes global. Am acceptat acest sfat”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Comitetul de urgenţă al OMS a declarat pentru prima dată că boala provocată de noul coronavirus implică cel mai înalt nivel de alertă în urmă cu mai bine de trei ani, la 30 ianuarie 2020. Acest statut ajuta la concentrarea atenţiei internaţionale asupra unei ameninţări la adresa sănătăţii, precum şi la consolidarea colaborării privind vaccinurile şi tratamentele.

Citește și: EXCLUSIV Mircea Beuran, după raziile din minivacanţa de 1 mai: „Drogul atacă organele vitale, dă palpitaţii, atac de cord, AVC, scade coeficientul de inteligenţă”

Ridicarea acestui statut este un semn al progreselor înregistrate la nivel mondial în aceste domenii, dar COVID-19 este aici pentru a rămâne, chiar dacă nu mai reprezintă o urgenţă, a avertizat OMS.

Rata mortalităţii a încetinit de la un vârf de peste 100.000 de persoane pe săptămână în ianuarie 2021 la puţin peste 3.500 în săptămâna de până la 24 aprilie, potrivit datelor OMS.

„Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că a luat sfârşit ameninţarea globală la adresa sănătăţii pe care o reprezintă Covid”, a insistat Ghebreyesus.

OMS, precizează Reuters, nu declară oficial începutul sau sfârşitul unei pandemii, deşi a început să folosească acest termen pentru COVID în martie 2020.

Anul trecut, preşedintele american Joe Biden a declarat că pandemia s-a încheiat. La fel ca o serie de alte ţări, cea mai mare economie a lumii a început să îşi desfiinţeze starea de urgenţă internă pentru COVID, ceea ce înseamnă că va înceta să plătească pentru vaccinuri, de pildă.

Citește și: A fost diagnosticată cu cancer de la ceea ce credea că e un simplu coș. A sângerat o săptămână: „Am fost în stare de șoc”