OMS ar putea pune pe piaţă un vaccin anti-COVID la jumătatea anului 2021. Peste 20 de variante de vaccin sunt în teste

OMS lucrează, în prezent, la peste 20 de variante de vaccin anti-coronavirus, iar previziunile sunt optimiste. Coordonatoarea ştiinţifică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Soumya Swaminathan, a declarat că, statistic, fiecare din cele peste 20 de variante are şanse de 10% să fie eficientă, ceea ce ar însemna că există posibilitatea de a avea cel puţin două vaccinuri viabile, informează dpa.

RomaniaTV.net
20 iul. 2020, 09:32
OMS ar putea pune pe piaţă un vaccin anti-COVID la jumătatea anului 2021. Peste 20 de variante de vaccin sunt în teste

Progresele sunt cele mai rapide înregistrate până acum în domeniu, faţă de orice altă boală din trecut. De la publicarea în ianuarie a secvenţei ARN-ului virusului şi până la prima testare a unui vaccin, în martie au trecut doar trei luni – un succes fără precedent, susţine oficialul OMS. Este posibil ca testele pe scară largă privind eficienţa – aşa-numita fază a treia – să se încheie în mai puţin de un an de la începutul cercetărilor pentru obţinerea vaccinului. Încheierea acestei faze nu înseamnă neapărat că vaccinul este eficient, sigur şi gata de utilizare.

Citeşte şi A fost inventat dispozitivul anti-COVID care limitează circulaţia picăturilor Flugge. Cum funcţionează

OMS are în vedere efectuarea de teste pentru un număr cât mai mare de vaccinuri. Vaccinul va trebui să îndeplinească anumite condiţii. Cea mai importantă – să protejeze un procent de circa 70% dintre pacienţi. Un procent mai mic de pacienţi protejaţi nu va asigura încheierea pandemiei.

Referitor la studiile care arată scăderea rapidă a nivelului anticorpilor după infectare, Swaminathan este de părere că acestea nu sunt de natură să îngrijoreze. Există şi cercetări care sugerează că reacţia imunitară mediată de celule poate fi semnificativă. Se dezvoltă şi unele celule de memorie, care se pot reactiva la o nouă expunere a organismului la virus şi pot declanşa o nouă reacţie imunitară. Epidemiologii spun, însă, că majoritatea oamenilor dezvoltă imunitate la infecţiile naturale. Se speră că un vaccin ar putea da acelaşi rezultat.